SNP predlaže izmjene Zakona o visokom obrazovanju

Ona smatra da se studentima mora i treba odobriti uslovni upis na specijalističke sa dva nepoložena ispita sa osnovnih, i da to ne može biti jedina stavka kod koje se do kraja insisitira na potpunoj primjeni Bolonje
3 komentar(a)
Snežana Jonica, Foto: Boris Pejović
Snežana Jonica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.09.2014. 14:48h

Socijalistička narodna partija (SNP) podnijeće naredne sedmice Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, kojima je predviđen uslovni upis na specijalističke studije sa dva nepoložena ispita sa osnovnih i preciziranje uslova studiranja.

Poslanik te stranke Snežana Jonica kazala je da je prije godinu, prilikom rasprava o novom predlogu Zakona o visokom obrazovanju, podnijela amandmane kojima su se ključni uslovi za studiranje propisivali zakonom.

„Želeći na taj način da prekinem dosadašnju praksu da se uslovi studiranja, odnosno primjene Bolonje, razlikuju od fakulteta do fakulteta,a nerijetko i od profesora do profesora“, navela je Jonica u izjavi dostavljenojagenciji MINA.

Prema njenim riječima, Klub poslanika SNP je insistirao na tim amandmanima kako bi obezbjedili da svaki student na početku studiranja zna koje ispitne rokove će imati i koliko će ispita moći da prenese.

„A ne da se na kraju svake akademske godine čeka odluka hoće li biti avgustovskog roka, koliko će ispita moći da se prijavi, da li će se priznavati kolokvijumi i ključno, sada aktuelno pitanje, može li se odobriti uslovni upis na specijalističke studije, sa jednim ili dva nepoložena ispita sa osnovnih“, kazala je Jonica.

Ona je rekla da je prošle godine veliki broj studenata peticijom podržao njene amandmane, „ali kolege iz vlasti i neki iz opozicije, svako iz svojih razloga, nijesu glasali za njih“.

„Zakon je povučen iz skupštinske procedure zbog nekih drugih razloga koji su bili i jednima i drugima preči od problema sa kojima se suočavaju studenti“, kazala je Jonica.

Ona smatra da se studentima mora i treba odobriti uslovni upis na specijalističke sa dva nepoložena ispita sa osnovnih, i da to ne može biti jedina stavka kod koje se do kraja insisitira na potpunoj primjeni Bolonje.

„Tek kad u svim segmentima bude obezbjedjena primjena bolonjskog sistema studiranja, onda se može govoriti i o ukidanju uslovnog upisa“, naglasila je Jonica.

Ona smatram i da zakonom treba propisati koji su redovni, ali i koji je vanredni rok, i koliko se ispita može polagati u avgustovskom roku, kako onih koji su prijavljivani tokom akademske godine, tako i onih koji nijesu, kao i da sepoloženi kolokvijumi moraju priznati prilikom polaganja ispita u avgustovskom roku.

„Sve navedeno bilo je sadržano u našim amandmanima prošle godine i biće obuhvaćeno u predlogu zakona koji ćemo podnijeti“, kazala je Jonica dodajući da očekuje da će taj predlog dobiti podršku u parlamentu.

Bonus video: