Prihod žrtvama porodičnog nasilja

0 komentar(a)
Humanitarni bazar, Foto: Zoran Đurić
Humanitarni bazar, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.09.2014. 20:08h

NVO Centar za ženska prava, u saradnji sa Fondacijom Petar Petrović Njegoš i francuskom agencijom "GIP International" organizovao je humanitarni bazar "Oslobodi kreativnost. Osnaži sebe", a sav prihod od prodaje torbi i majica uložiće u nastavak projekta i stvaranje fonda za materijalnu pomoć žrtvama porodičnog nasilja.

Direktorica "Centra za ženska prava" Maja Raičević kazala je da su majice i torbe sašivene na kreativnim radionicama, koje su tri mjeseca pohađale žene i mladi suočeni sa problemom porodičnog nasilja.

Na radionicama su, tvrdi Raičević, uz pomoć profesionalne krojačice i grafičkih dizajnera uspjeli da savladaju osnove šivenja i sito štampe. Ona je naglasila da se na majicama, torbama i šalovima izloženim na štandu nalaze motivi stare Podgorice, ali i lik crnogorske princeze Ksenije.

Raičević je pojasnila da je cilj radionica podrška polaznicama da prevaziđu iskustvo nasilja kroz kreativnu djelatnost i timski rad. Žena koja je obučavala polaznice na radionicama Jasna Radunović istakla je da joj je posebno drago što je bila dio projekta i pojasnila da su radionice najbolji način da se eliminišu negativna iskustva.

Radunović je kazala da su učesnice šile sa ljubavlju, ali i suzama u očima, te da su za veoma kratko vrijeme savladale tehnike šivenja i postigle dobre rezltate.

U okviru humanitarnog bazara, juče je održan i koncert orkestra "Montenegro Muse", a članica tog orkestra Tomoko Sagava napomenula je da sva društva treba da pokažu kolika je moć žena.

"Srećna sam što sam dio ovog projekta", kazala je Sagava.

Humanitarni bazar obradovao je mlade djevojke koje su kazale da su oduševljene kreacijama i motivima žena koje su pohađale radionicu.

Jedna od njih je istakla da je "šteta što bazar nije posjetilo više ljudi", jer joj se sviđa povod akcije, ali i način na koji je "Centar za ženska prava" prezentovao svoj rad.

Bonus video: