MANS: Hitno razmotriti važne antikorupcijske zakone

Kako je saošteno iz MANS-a, ti zakoni su trenutno u procesu izrade
1 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2014. 12:49h

MANS je danas zatražio od predsjednika Nacionalne komisije za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, Duška Markovića, hitno sazivanje sjednice tog tijela kako bi se razmotrili važni antikorupcijski zakoni.

Kako je saošteno iz MANS-a, ti zakoni su trenutno u procesu izrade, a u skorijem roku će biti proslijeđeni Skupštini na usvajanje.

"Nacionalna komisija je jedino krovno tijelo u Crnoj Gori zaduženo za rukovođenje, organizaciju, sinhronizaciju i praćenje aktivnosti svih organa u sprovođenju Strategije borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i antikorupcijskih reformi", kaže se u saopštenju MANS-a.

Iz te nevladine organizacije su objasnili da Nacionalna komisija utvrđuje prioritete, dinamiku i rokove realizacije i ocjenjuje postignute rezultate u implementaciji Strategije, aktivnosti i mjera iz akcionog plana za sprovođenjetog dokumenta.

“S tim u vezi, od Markovića smo zatražili da Nacionalna komisija posebno ramotri nacrte: Zakona o sprječavanju korupcije, Zakona o sprječavanju sukoba interesa, Zakona o javnim nabavkama; Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu”, precizirali su iz MANS-a.

Oni su kazali da su od Markovića tražili da Nacionalna komisija ramotri i nacrte Zakona o Ustavnom sudu, Zakona o Upravnoj inspekciji kao i Zakona o izmjenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

“Pored činjenice da je Nacionalna komisija krovno tijelo koje razmatra antikorupcijske reforme u Crnoj Gori, ona je ujedno i jedino tijelo čiji su članovi predstavnici svih grana vlasti i nevladinog sektora i koje na najkvalitetniji način može razmotriti sačinjene tekstove zakona koji se odnose na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala”, saopšteno je iz MANS-a.

Komisija do sada više nego pasivna

Zbog toga, kako su dodali, od Markovića su zatražili i da Nacionalna komisija za svaki od tih akata definiše konkretne smjernice i predloge za unapređenje, kako bi se osiguralo da svi predloženi Zakoni budu najvišeg mogućeg kvaliteta.

"Ipak, iako su nadležnosti i obaveze Nacionalne komisije jasno definisane, ovo tijelo je u proteklom periodu bilo više nego pasivno u odnosu prema svim relevantnim antikorupcijskim pitanjima2, upozorili su iz MANS-a.

Oni smatraju da je Nacionalna komisija bila pasivna prema antikorupcijskim pitanjima zbog činjenice da je Marković lično zanemarivao njen rad i da nije uložio dovoljno napora da osigura da to tijelo funkcioniše u skladu sa onim što su njene obaveze i zadaci.

"Ipak, zbog činjenice da je pred Crnom Gorom sve veći broj zadataka u vezi sa borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala, zbog procesa EU integracija, Nacionalna komisija mora hitno započeti da aktivnije obavlja svoj posao", ocijenili su iz MANS-a.

Mnogo zaostalih obaveza

Kako su dodali, Nacionalna komisija mora i da pomogne različitim državnim organima da blagovremeno i kvalitetno ispunjavaju svoje obaveze iz EU agende.

"To je i razlog zbog kojeg smo od Markovića zatražili hitno sazivanje sjednice, kao i zbog činjenice da će Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore u 2014. godini biti ubrzo objavljen", objasnili su iz MANS-a.

Nacionalna komisija može, kako smatraju, ukoliko bude postojala politička volja, već sada preduzeti određene korake "kako bi se prevenirale negativne ocjene u nekim djelovima Izvještaja o napretku koje se tiču borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala".

"Takođe, Markovića smo podsjetili i da Nacionalna komisija ima veoma značajne zaostale obaveze koje mora realizovati, prvenstveno razmatranje izvještaja o sprovođenju Akcionog plana za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala", naveli su iz MANS-a.

Oni su kazali da Nacionalna komisija ima zaostale obaveze kada su u pitanju i brojne inicijative MANS-a koje još uvijek, kako su naveli, nisu dobile adekvatan epilog na sjednicama tog tijela.

Bonus video: