Tako se bira u Savjetu RTCG: Prvo Drašković Mitrovića pa onda on njega

Mitrovićev protivkandidat Goran Đurović dobio je tri glasa
2 komentar(a)
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.09.2014. 14:44h

Savjet Radiotelevizije Crne Gore (RTCG) izbrao je danas Ivana Mitrovića za predsjednika, a za potpredsjednika Mima Draškovića.

Mitrovićev protivkandidat Goran Đurović dobio je tri glasa.

Neki članovi savjeta ljutili su se što ih “pojedini mediji” i “neki tabloidi” ne doživaljavaju i ne predstavljaju kao slobodne pojedince koji sami odlučuju, pa je tako profesor Perko Vukotić začuđen što je javnost bila toliko zainteresovana za izbor Savjeta. On sluti da će biti pritisaka ali i ističe da je to sve stvar pojedinca.

I Dragana Tripković je o govorila o pritiscima pa je istakla da je između dva pokušaja izbora predsjednika Savjeta na pojedine članove vršen pritisak da “revidiraju svoje mišljenje”.

Najdalje u toj priči je otišao novoizbrani potpredjednik Savjeta Mimo Drašković koji je u aluzijama govorio da mu “nepismeni tekstovi i nepismeni novinari” ugrožavaju ljudska prava i da mu oni i “neki tabloidi” mu ne daju da bira i bude biran.

Priču o pritiscima na Savjet prekratio je Goran Đurović koji je zamolio kolege da ne potcjenjuju ni novinare ni javnost i da ostave da vrijeme ocijeni koliko je ko nezavisan i ko radi za koga.

Po kom ključu Savjet radi pokazalo je jučerašnje glasanje za predsjednika i potpredsjednika: Prvo se glasalo za Mitrovića kojeg je na to mjesto predložio Drašković. Nakon što je dobio pet od devet glasova Mitrović je za svog zamjenika predložio Draškovića. I on je dobio isti broj glasova, ali su četiri člana bili uzdržani od glasanja.

Iako to nije jasno rečeno, naelektrisanje u radu Savjeta unijela je prekujučerašnja izjava Slavice Striković, članice prethodnog Savjeta, koja je kazala da je izbor farsa i da se unaprijed sve zna, jer kako nije teško zaključiti, sve se dogovori i odluči negdje drugo.

Savjet početkom sedmice nije uspio da izabere predsjednika i potpredsjednika jer niko od kandidata nije dobio natpolovičnu većinu, odnosno pet glasova.

Novi saziv Savjeta RTCG će ovom kućom upravljati narednih pet godina.

Bonus video: