Radunović: Godišnje od raka oboli više od dvije hiljade ljudi

Radunović je kazao da se, prema posljednjim zvaničnim podacima, po uzrocima smrti u Crnoj Gori dvije trećine umrlih registruje od bolesti sistema krvotoka i tumora
0 komentar(a)
Miodrag Radunović, Foto: Savo Prelević
Miodrag Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.09.2014. 12:38h

U Crnoj Gori od raka godišnje oboli oko 2,1 hiljada ljudi, a oko 1,2 hiljade umre, podaci su međunarodne organizacije Globokan, koja prati incidence obolijevanja, saopštio je ministar zdravlja Miodrag Radunović.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Akcioni plan za realizaciju Strategije za prevenciju i kontrolu hroničnih, nezaraznih bolesti, za ovu i narednu godinu godinu.

“Obolijevanje od hroničnih nezaraznih bolesti uzima sve više maha. Na zadovoljstvo, poslije intenzivnog rada instalirani su i iplementirani registri za hronične nezarazne bolesti u Institutu za javno zdravlje, i već ćemo imati prve podatke 2014 godine, a za čitavu godinu naredne godine”, rekao je Radunović nakon sjednice.

On je kazao da to znači da će sada na adekvatan način biti moguće pratiti incidence obolijevanja i umiranja od tih bolesti.

Radunović je naveo da hronične nezarazne bolesti predstavljaju ozbiljan problem Evrope i čitavog svijeta.

“Hronične nezarazne bolesti u Crnoj Gori predstavljaju ozbiljan javan zdravstveni problem, a bolesti sistema krvotoka predstavljaju ubicu broj jedan, ne samo u državama EU nego i u Crnoj Gori”, rekao je on.

Radunović je kazao da se, prema posljednjim zvaničnim podacima, po uzrocima smrti u Crnoj Gori dvije trećine umrlih registruje od bolesti sistema krvotoka i tumora.

“Dalje su bolesti za disanje, povrede, trovanje i posljedice djelovanja spoljnih faktora. U samim procentima umiranja, 60 odsto su kardiovaskularne bolesti, a tumori 18,5 odsto”, naveo je on.

Prema riječima Radunovića, kod podataka za malignitet po Globokanu, međunarodnoj organizaciji koja prati incidence obolijevanja, u Crnoj Gori godišnje oboli oko 2,1 hiljada ljudi od raka, a oko 1,2 hiljade umre.

”Dakle, jedan jako ozbiljan problem”,ocijenio je on.

Radunović je kazao da u strukturi bolničkog morbiditeta u 2012 godini vodeće mjesto zauzimaju bolesti krvotoka, tumori i bolesti sistema za disanje. Od kardiovaskularnih bolesti, dominantno angina pektoris, infarkt, povišen pritisak, a od zloćudnih tumora, tumor dušnika, pluća, dojke i debelog crijeva.

On je rekao da je neophodno da na obrasce ponašanja mora uticati svijest svakog pojedinca.

“Moramo ponijeti odgovornost za svoje zdravlje, jer prekomjerno konzumiranje i duvana i alkohola, kao i prekomjerna težina i nedovoljna fizička aktivnost ukazuju da mi sami faktore rizika pospješujemo i time povećavamo incidence obolijevanja i umiranja”, upozorio je on.

Radunović je rekao da je cilj da se svake dvije godine napravi akcioni plan, da ne bi imali okvirne, srednjoročne i dugoročne planove.

“Ovaj, koji je danas usvojen je realan i bolje odslikava naše aktivnosti i prati, uz kvalitetan monitoring i evulaciju, zahvaljujući indikatorima uspješnosti, šta smo uradili i imamo mogućnosti da nešto ispravimo u hodu”, rekao je on.

Bonus video: