CZIP: Zabraniti lov na prepelice zvučnim mamilicama

"Emitovanje zvuka prepelice najlakši je način privlačenja ove ptice koje postaju lak plijen krivolovcima”, stoji u saopštenju CZIP-a
4 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2014. 18:51h

U Crnoj Gori je u toku masovni lov zvučnim mamilicama, saopštili su predstavnici Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) i apelovali na lovnu inspekciju da provjeri stanje u lovištima.

Kako je saopšteno iz CZIP-a, članom 66. Zakona o divljači i lovstvu zabranjen je lov korišćenjem zvučnih mamaca.

“Terenskim istreživanjima ustanovili smo da je u Crnoj Gori u toku masovni lov zvučnim mamilicama. Emitovanje zvuka prepelice najlakši je način privlačenja ove ptice koje postaju lak plijen krivolovcima. Dosad smo registrovali korištenje mamilica u Zogaju, Štoju, Buljarici, Crmničkom polju, Bijelopavlićima i selima Donje Zete”, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, postoje indicije da u nelegalnom lovu na prepelice učestvuju i predsjednici i lovočuvari pojedinih lovačkih društava, o čemu će, dodaje se, javnost, sud i lovna inspekcija biti obaviješteni nakon sakupljanja pokaznog materijala.

“Apelujemo na lovnu inspekciju da počne da se bavi svojim poslom i u najhitnijem roku provjeri stanje u lovištima”, rekli su iz CZIP-a.

Ta nevladina organizacija (NVO) će, kako je saopšteno, zbog nezadovoljstva radom lovne inspekcije insistirati da se za nekoliko dana, kada u Podgorici bude veliki skup Evropske komisije i predstavnika balkanskih NVO, raspravlja o tim problemima i o njima izvijesti Evropska komisija.

Bonus video: