Obilježeno 100 godina od rođenja narodnog heroja Veljka Vlahovića

„Shvatio je opasnost koju donosi fašizam i potrebu da se ujedinjeni svijet suprostavi nacizmu. Bio je vizionar, znao je šta će se nekoliko godina kasnije desiti i Jugoslaviji i cijelom svijetu“
335 pregleda 1 komentar(a)
Veljko Vlahović, Foto: Dragana Šćepanović
Veljko Vlahović, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 02.09.2014. 18:44h

U rovačkom selu Trmanje danas je skromno obilježeno 100 godina od rođenja narodnog heroja, učesnika Španskog građanskog rata Veljka Vlahovića.

O životnom putu rovačkog humaniste, internacionalnog boraca i teoretičara govorio je Zoran Bobo Raičević, potpredsjednik Udruženja boraca i antifašista Podgorice.

„Kao borac XV internacionalne brigade u građanskom ratu u Španiji, gdje je pokušao da zaustavi fašizam, u odbrani Madrida je ranjen tako da mu je noga amputirana.Tokom rata je preko radio stanice 'Slobodna Jugoslavija', objašnjavao svijetu šta se zapravo dešava u Jugoslaviji i širio istinu o NOB-u i socijalističkoj revoluciji. Nakon oslobođenja, decenijama je bio jedan od najvažnijih aktera društveno-ekonomskog razvoja Jugoslavije i teoretičar koji je i na taj način dao pečat svome vremenu," podsjetio je Raičević na najznačajnije detalje Vlahovićeve biografije.

Kako je kazao, Vlahović u Parizu, na putu ka ratnom poprištu Španije, sastavio je poznati Apel grupe jugoslovenskih studenata, budućih „Španaca“ i uputio ga omladini cijele Jugoslavije. "Nakon svih ovih decenija," rekao je Raičević, "zadivljuje jasnoća stavova u Apelu i duboko osmišljeno internacionalističko opredjeljenje".

„Shvatio je opasnost koju donosi fašizam i potrebu da se ujedinjeni svijet suprostavi nacizmu. Bio je vizionar, znao je šta će se nekoliko godina kasnije desiti i Jugoslaviji i cijelom svijetu.“

Obilježavanje sto godina od rođenja Veljka Vlahović je ujedno i pokretanje inicijative da se Univerzitetu Crne Gore vrati njegovo ime. Uskoro će ta inicijativa dobiti i zvaničnu formu.

„Generacije i generacije studenata su završili fakultete u Titogradu na Univerzitetu Veljko Vlahović a onda je devedeset i neke Veljkovo ime 'nestalo' iz imena najveće obrazovne institucije u Crnoj Gori. Između ostalog Veljko Vlahović je bio i prepoznatljiv po popularnosti kod studenata, o tome svjedoče i događaji prilikom studentskih demonstracija 1968. godine u Beogradu“- podsjetili su neki od govrnika na jučerašnjoj svečanosti.

Bonus video: