Inicijativa za izgradnju regionalne deponije na sjeveru

"Ekologija i zaštita životne sredine mora da ujedinjuje partije i građane"
1 komentar(a)
deponija Šavnik, Foto: Ozon
deponija Šavnik, Foto: Ozon
Ažurirano: 02.09.2014. 12:10h

Opština Bijelo Polje odmah mora da pokrene inicijativu za izgradnju regionalne deponije na sjeveru, u slučaju da se ne dogovori sa drugim opštinama u toj regiji, poručeno je iz nevladine organizacije (NVO) Euromost.

Koordinator za životnu sredinu te NVO, Senada Mekić kazala je da se mora tražiti lokacija za izgradnju deponije.

"Ova sadašnja privremena deponija koja se nalazi u mjestu Dobrakovo planirana je do 2016. godine, odlukom lokalne skupštine i ona se do tada mora ukinuti. To je traženo i od Srbije obzirom da se nalazi blizu granice, što smo primjetili kroz analizu koju je radila Srbija,t akodje je neuslovna i u blizine rijeke Lim", navela je Mekić.

Ona je poručila da se taj problem ne smije zloupotrebljavati kroz političke obračune političkih partija.

Kako je kazala, ekologija i zaštita životne sredine mora da ujedinjuje partije i građane.

"Predsjednici opština na sjeveru moraju zajedno da rade i grade sjeverni region i sigurni smo da su sadašnji predsjednici sposobni i spremni da sve učine na polju razvijanja sjevera uz pomoć Vlade, jer se sjever mora početi micati sa dna u koji je upao“, poručila je Mekić.

Rezlutat ovog sastanka, smatra ona, treba da bude podsticaj i u drugim zajedničkim aktivnostima za razvoj sjevera, koji bi rezultirao sprečavanje iseljavanja građana iz ovoga regiona kao i mogući povratak.

"Zato ne smije biti razlike ni u jednoj opštini i moraju svi biti uključeni, bez obzira koja je politička partija na vlast ili koalicija. Sjever očekuje još jednu tešku zimu,zato očekujemo od svih ako žele da rade za dobrobit građana da svoje političke razmirice ostave po strani i okrenu se građanima i razvoju sjevera i Crne Gore“, poručila je Mekić.

Bonus video: