PG prepuna, đaka na sjeveru sve manje

Prošle godine je u osnovnim školama bilo 3.273 odjeljenja, a po odjeljenju prosječno 21 učenik
0 komentar(a)
Podgorica đaci prvaci, Foto: Luka Zeković
Podgorica đaci prvaci, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.09.2014. 06:07h

Oko 70.000 osnovaca i 32.000 srednjoškolaca juče je sjelo u klupe 162 osnovne i 48 srednjih škola.

Podaci za ovu školsku godinu još nijesu objavljeni, a za prethodnu glase da je đaka prvaka bilo 7.715, što je 3,4 odsto više nego 2012/2013. Ukupno je bilo 68.133 osnovaca, što je manje za 0,8 odsto od prethodne godine.

MONSTAT je ranije saopštio da je 2013/2014. godine bilo 3.273 odjeljenja u osnovnim školama, te da je prosječno po odjeljenju bio 21 učenik.

Škole u Podgorici i na primorju su mahom prebukirane, pa rade u dvije smjene, dok je đaka na sjeveru sve manje. U resursnim centrima i posebnim odjeljenjima za obrazovanje i vaspitanje djece sa posebnim obrazovnim potrebama u osnovnim školama u Crnoj Gori bilo je 177 đaka.

U srednjim školama tokom 2012/2013. godine bilo je upisano 31.258 učenika, a to je manje za 1,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je broj upisanih u prvi razred manji za 6,7 odsto. Najviše srednjoškolaca pohađa školu u Podgorici (32 odsto), dok ih je ukupno 1,5 odsto u četiri najmanje opštine - Andrijevici, Šavniku, Plužinama i Žabljaku.

"Gimnaziju pohađa 10.049 učenika (32 odsto), ekonomiju, pravo i administraciju 5.159 (16,5 odsto), trgovinu, ugostiteljstvo i turizam 4.947 (15,9 odsto), sva ostala područja rada zajedno čine 35,4 odsto”, kazali su iz MONSTAT-a.

Za razliku od svih ostalih, školska godina još nije počela za 20-ak gimnazijalaca iz Kolašina koje je Ministarstvo prosvjete pet dana uoči škole “ispisalo” iz Gimnazije i uputilo smjer kuvar/konobar ili da se prepišu u gimnaziju u nekoj drugoj opštini.

Nakon njihovog protesta u petak, Ministarstvo još nije odlučilo da li će im izaći u susret i formirati drugo odjeljenje prvog razreda gimnazije. Njihova dokumenta su od juna u školi, a roditelji tvrde da im je bio i određen razredni starješina. U najvećoj hercegnovskoj osnovnoj školi “Dašo Pavičić” nastava zbog rekonstrukcije objekta počinje tek krajem septembra.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva promovisao je juče uvođenje nove tehnologije u sistem nastave. Direktorica Zavoda Zoja Bojanić-Lalović naglasila je važnost korišćenja udžbeničkog kompleta za informatiku za šesti razred, u kome je učenici koriste CD uz udžbenike.

Pljevlja: Osnovaca 10, ali je srednjoškolaca čak 70 manje

U tri pljevaljske Osnovne škole ove godine u prvi razred upisana su 223 učenika, deset manje u odnosu na prethodnu. Ipak, u dvije srednje škole počinje čak 70-ak učenika manje u odnosu na prošlu godinu.

Direktor Srednje stručne škole Mervan Avdović izjavio je da je smanjenje broja učenika iz godine u godinu zabrinjavajuće. On je kazao da ovaj trend prijeti da se nastavi i naredne godine, što bi smatra on bilo katastrofalno.

U Gimnaziju “Tanasije Pejatović”, u prvi razred, upisana su 122 učenika, osam manje od traženog broja. Prema podacima MONSTATA, i ove godine prirodni priraštaj u Pljevljima je negativan. Za prvih pet mjeseci ove godine, prirodni priraštaj, u Pljevljima iznosio je -76.

Prošle godine, u ovom gradu rodila su se 183. djeteta, a te godine umro je 441 stanovnik, što znači da je 258 Pljevljaka više umrlo nego se rodilo te godine. U poslednjih sedam godina negativan prirodni priraštaj porastao je dva i po puta.

Pod Durmitorom se prazne klupe, na Žabljaku samo 20 prvaka

Za razliku od Podgorice i primorja, u durmitorskim opštinama najbrojniji prvaci su u OŠ „Dušan Obradović“ na Žabljaku, koja odavno nema područnih odjeljenja. Ove godine po prvi put u učionice je ušlo 20 mališana, gotovo duplo manje od prošlogodišnjih 36.

Područnih odjeljenja nema ni OŠ „Vuk Knežević“ u Njegovuđi, gdje je ove godine u prvi razred krenulo šest učenika, duplo više nego prethodne. Značajno više prvaka je u OŠ „Obrazovni centar Šavnika“, pošto je prvi put u klupama osam mališana u odnosu na dva prošlogodišnja.

U prazne učionice u područnim odjeljenjima na Dubrovsku i u Bijeloj ovog puta ušao je po jedan đak prvak. U OŠ „Bogdan Kotlica“ u Boanu upisano je sedam prvaka, jedan više nego prošle godine, a u područnoj školi u Barama dva, jedan manje nego prethodne godine.

Podatak iz Gornje Bukovice, odnosno OŠ „Jovan Ćorović“ je u najmanju ruku za brigu - ni prošle ni ove godine nema prvaka. Nema djece ni u drugom, trećem niti u osmom razredu. U ovu školu krenulo je ukupno devet osnovaca.

Bonus video: