Kolašin zaslužuje mnogo više i bolje

Udruženje se zove „Prijatelji Kolaši n a“, a njegovi članovi su različitih zanimanja, godina i iz gotovo svih političkih partija
101 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2014. 15:51h

Ono što je decenijama djelovalo samo kao preabiciozna ideja pojedinaca sklonih idealističkom gledanju na stvarnost, ostvarilo se krajem minule godine u Kolašinu. U jedno udruženje, koje ima cilj, prije svega, promovisanje tog grada i vraćanje na mjesto koje mu pripada okupilo se više od 100 ljudi koji su ili porijeklom iz Kolašina ili, kako kažu, tu varoš doživljavaju kao svoj drugi dom.

Udruženje se zove „Prijatelji Kolašina“ a njegovi članovi su različitih zanimanja, godina i iz gotovo svih političkih partija u Crnoj Gori. Ta nevladina organizacija, trenutno se najviše pominje kao glavni pokrovitelj dvomjesečne kulturno zabavne manifestacije „Udahni Kolašin“, međutim, ambicije su im mnogo veće i mnogo dugoročnije.

Među onima koji se trude da Kolašinu vrate stari sjaj i saniraju posljedice višedecenijskog propadanja su Mile Lazarević, Duško Simonović, Svetlana Dukić, Dragica Anđelić, Igor Đuranović, Mikan Medenica, dr Branko Rašović, Žarko Radulović, Mladen Bojanić, Aleksandar Damjanović, Anđa Backović, Vladan Vučelić, Predrag-Peđa Bulatović, Naod Zorić, Igor Petljuhov...

Izvršni direktor te organizacije Igor Đuranović kaže da tom „raznolikom društvu“ nije teško da funkcioniše i donosi jednoglasne odluke kada je riječ o projektima, koji se tiču dobrobiti Kolašina.

Za „Udahni Kolašin“ ličnim donacijama članova društva ili njihovim zalaganjem obezbijeđeno je oko 30.000 eura

„Na našim sastancima i dogovorima politika se ne pominje niti razlike koje imamo u tom smislu. Zajedničko nam je što nam je svima stalo do Kolašina i svi mnogo volimo taj grad. Objedinjuje nas i to što smatramo da Kolašin zaslužuje bolje. To je dovoljno da vrlo uspješno radimo. Neki se sjećaju kakav je to grad ranije bio, trudimo se da projektima, koje osmišljavamo ili onima koje podržavamo, skrenemo pažnju na ovaj kraj, poboljšavo kvalitet života onima koji žive u Kolašinu i učinimo ga primamljivim za turiste, a u nekom budućem vremenu za investitore”, kaže on.

Đuranović je sredinom 90-ih godina prošlog vijeka, kao službenik Direkcije za javne radove, bio angažovan na izgradnji sportske hale i Doma mladih i „Gorštaka“. Tada se kaže sprijateljio sa mnogim Kolašincima, zavolio grad, a kasnije napravio i vikendicu u jednom prigradskom naselju.

“Udahni Kolašin”

Za Svetlanu Dukić, porijeklom Kolašinku, koja već dugo živi u Podgorici, formiranjem tog društva stvorena je prilika da se, kako kaže, na više načina pomogne gradu, koji je minulih godina poznat, ugalavnom po nimalo afirmativnim dešavanjima. Njene kolege iz udruženja i ona volonterski i entuzijastički rade naporne poslove, kao što je organizacija ambiciozno zamišljene i do sada uglavnom uspješno relizovane dvomjesečne manifestacije „Udahni Kolašin“.

„Važno je shvatiti da smo mi logistika manifestaciji, koju relizuju lokalne ustanove, organizcije i pojedinci. Ne namećemo svoje stavove i svoje viđenje onoga što je Kolašincima potrebno, već im pružamo podršku za ono što su oni imali kao ideju ili već do sada pokušali da realizuju,“ objašnjava Dukić.

“Na našim sastancima i dogovorima politika se ne pominje”, kaže Đuranović

Za „Udahni Kolašin“, ličnim donacijama članova društva ili njihovim zalaganjem obezbijeđeno je oko 30.000 eura i to je, ističu u Centru za kulturu i Turističkoj organizaciji, prvi put da je unaprijed obezbijeđen sav novac za neku manifestaciju. Zbog zalaganja prijatelja Kolašina, tango kamp je dobio na kvalitetu i masovnosti, a ustanovljen je i prvi međunarodni festival alternativnog pozorišta „Korifej“. Ideja je da te manifestacije ubuduće budu događaji po kojima će se grad ispod Bjelasice prepoznavati.

Zahvaljujući novcu koji je obezbijeđen u tom udruženju, tokom ljeta u Kolašinu će gostovati rok grupe, biti organizovane likovne izložbe, književne promocije, sportski turniri... Sve to, uz njihovu podršku, realizuju Turistička organizacija, Centar za kulturu, Kolašinsko amatersko pozorište (KLAP), KUD „Mijat Mašković“, Udruženej žena i Sportski savez.

„Podjednako nam je važno animirati turiste i napraviti za Kolašince mjesto gdje će živjeti sa zadovoljstvom i kvalitetnije. Kolašin ne zaslužuje poziciju na kojoj je sada. Želimo da afirmišemo i do sada uspješan rad Centra za kulturu, amaterskog pozorišta, KUD-a 'Mijat Mašković', koji su, gotovo bez novca, postizali zapažene rezultate“, kaže Dukić.

Briga za djecu sa posebnim potrebama

Planovi „Prijatelja Kolašina“ ne završavaju se obogaćivanjem kulturnog života varoši na sjeveru. U narednom periodu planiraju, najavljuje sekretar udruženja Mikan Medenica , da realizuju i socijalne programe.

Tako im je u planu i intezivna saradnja i sa zaduženima za brigu o djeci s posebnim potrebama, ali i ostalima čije napore prepoznaju kao korisne i vrijedne podrške .

„Pažljivo osluškivanje potreba lokalne zajednice nam je prioritet. Formirana je i radna grupa, koja nam sugeriše šta je to Kolašinu potrebno. Rješavanje socijalnih probleme, ekonomsko osnaživanje i promocija grada su među našim planovima“, objašnjava Medenica.

On napominje kako je svakodnevno sve više onih koji se javljaju sa željom da se pridruže „Prijateljima Kolašina“ i pomognu na različite načine. Medenica kaže da je vrlo bitno što su i Kolašinci shvatili značaj tog zajedničkog posla i aktivno se uključili u dosadašnje projekte.

Bonus video: