Ulična prodaja na Koniku cvjeta, tezge poluprazne

Ulični prodavci tvrde da je to jedini način na koji mogu, koliko-toliko, da zarade. Zakupci tezgi na pijaci, negoduju zbo konkurencije
126 pregleda 5 komentar(a)
ulična prodaja Konik, Foto: Vesko Belojević
ulična prodaja Konik, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 01.09.2014. 16:04h

Trgovina na ulici cvjeta na Koniku, iako su nadležni saoštili da je pijaca obnovljena kako bi se “eliminisala vanpijačna prodaja, uspostavio komunalni red i otvorila nova radna mjesta”.

Reporteri “Vijesti” uvjerili su se u petak da je najviše uličnih prodavaca upravo neposredno oko obnovljene pijace. Majice, farmerke, šeširi, kačketi, polovni djelovi za automobile, bicikle, usisivače, televizore i kompjutere i kojekakva druga roba izložena je na prostoru predviđenom za parking, kod pijace i obližnjeg Doma zdravlja.

Prodavci, većinom Romi, tvrde da je to jedini način na koji mogu, koliko-toliko, da zarade. Zakupci tezgi na pijaci, međutim, negoduju zbo konkurencije. Biljana Petanović prodaje žensku garderobu na pijaci i tvrdi da ulični prodavci samo pogoršavaju njihovu “nezavidnu situaciju”.

"Da nemam svojih stalnih mušterija, davno bih zatvorila tezgu i napustila pijacu. Ovdje je ionako loš promet, a još je slabiji kada kupci nemaju gdje da se parkiraju zbog uličnih prodavaca. A i često me mušterije pitaju kako prodajem majicu za pet eura, kada je ispred mogu kupiti za dva”, kazala je Petanović.

Ona je kazala da Komunalna policija ne reaguje, iako se prodavci i mještani konstantno žale na nelegalnu uličnu prodaju, zbog koje se pravi ruglo oko pijace i Doma zdravlja. Petanović je nekada radila na buvljaku nekadašnje Male pijace i tvrdi da Miomir M. Mugoša nije ispunio ono što im je obećao prilikom selidbe.

"Obećao je da će pijaca biti natkrivena i to nije ispunjeno, da će stalno na dužnosti biti komunalni policajci, ni njih nema. Obećao je uslove kao što ih imaju zakupci tezgi na Gintašu, ali imamo samo iste cijene tezgi, iako tamo rade cijeli dan, a mi ovdje samo do dva sata”, kazala je Petanović.

Iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj saopštili su “Vijestima” da neće dozvoliti formiranje bilo kakve buvlje pijace, što su nedavno zatražili iz “Fondacije ruka prijateljstva”. Iz Mugošinog resora su pozvali Rome da zakupe tezge na pijaci, na kojoj, tvrde, ima dosta slobodnih tezgi. I prije renoviranja koničke pijace, na trotoarima je bilo više prodavaca nego za tezgama.

Pisaće peticiju ako nadležni ne reaguju

Mještanin Konika Fikret Ahmetović najavio je peticiju građana za uklanjanje uličnih prodavaca oko pijace i Doma zdravlja, ukoliko Komunalna policija ne reaguje.

"Jutros sam ponovo zvao Komunalnu da prijavim šta se radi... Rekli su mi da znaju za problem, ali da ne mogu da ga riješe jer nemaju ljudi. Sada ne znam ko bi problem trebalo da riješi, ako ne mogu oni čiji je to posao”, kazao je Ahmetović.

Tvrdi da je najgora situacija ujutro, kada prodavci zauzmu sve obližnje parkinge. Iz Komunalne policije nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa vanpijačnom prodajom na Koniku.

Iz "Fondacije ruka prijateljstva" traže dozvolu za rad buvljaka

Izvršni direktor “Fondacije ruka prijateljstva” Dejvid Sejdović smatra da bi Glavni grad trebalo da omogući Romima iz Izbjegličkog kampa da prodaju na nekoj vrsti buvlje pijace, koja bi bila smještena na Koniku.

Sejdović tvrdi da Romi u Podgorici žive na rubu egzistencije i da bi im otvaranje buvljaka na Koniku, preko puta kontejnerskog naselja u kojem žive izbjeglice, omogućilo da prodajom svoje robe i proizvoda lakše dođu do najosnovnijih sredstava za život.

Prodavali bi preko puta Kampa 1 na postojećoj parceli, tri dana u nedjelji (petak, subota i nedjelja), kako bi prehranili porodice i školovali djecu...", pojasnio je Sejdović.

Bonus video: