Budva sama plaća regionalni vodovod

"Kada bi se i drugi primorski vodovodi angažovali, došlo bi do smanjenja cijene vode", kaže direktor "Vodovoda"Milenko Medigović
103 pregleda 2 komentar(a)
Milenko Medigović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milenko Medigović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.09.2014. 14:55h

Budva mora da zbog nepriključenja ostalih primorskih opština ili nedovoljnog preuzemanja vode iz regionalnog vodovoda, sama da finansira na desetine miliona eura vrijedan projekat, te plaća više cijene vode, kazao je “Vijestima” direktor budvanskog Vodovoda Milenko Medigović.

On ističe da je Vodovod “maksimalno angažovan na poboljšanju saradnje sa regionalnim vodovodom.

"Kao rezultat ove saradnje došlo je do značajnog smanjenja cijene vode, a iz tih razloga smo isključili vodoizvorište Podgor i ostvarili značajne uštede. Međutim, mišljenja sam da ovaj sistem nije u potpunosti iskorišćen od strane drugih lokalnih vodovoda, pa zato Budva plaća veću cijenu nego što bi trebalo. To ne bi bio slučaj kada bi se ostali primorski vodovodi osposobili za preuzimanje potrebnih količina. Da je nedovoljno učešće ostalih vodovoda, svjedoči i podataka da je u 2013. od ukupnih prihoda Regionalnog vodovoda 75 odsto uplatio Vodovod Budva, a svi ostali vodovodi 25 odsto”, kazao je Medigović za “Vijesti”.

Prema njegovim riječima, puštanjem u rad Regionalnog vodovoda nijesu se riješili svi problem u ovoj oblasti na primorju, već, kako je ocijenio “samo su se stekli preduslovi za njihovo rješavanje”.

"Konačno rješavanje problema vodosnabdijevanja će se desiti onda kada se maksimalno angažuju lokalni vodovodi, jer su oni zajedno sa lokalnom samoupravom odgovorni za kvalitetno dopremanje vode do krajnjih korisnika. Kada bi se i drugi primorski vodovodi angažovali i preuzeli potrebne količine i pokrili svoju teritoriju kvalitetnim vodosnabdijevanjem kao što je to uradio Vodovod Budva sa 95 odsto teritorije opštine, onda bi se tim došlo i do smanjenja cijene vode iz Regionalnog vodovoda. Zato smatram da je neophodno da u narednom period bude izvršen značajan zaokret u poslovnoj saradnji ova dva sistema, koja su za duži period upućeni jedan na drugog”, ocijenio je Medigović.

Za njega kao rukovodioca lokalnog vodovoda bilo bi poražavajuće da, i pored puštanja u rad sistema Regionalnog vodosnabdijevanja, pola opštine nema uredno vodosnabdijevanje.

"Ovo je zajednički interes svih primorskih vodovoda jer ne može samo Vodovod Budva da finansira ovako skup projekat koji je predviđen za cijelo primorje. Postizanjem određene rentabilnosti na ovom planu, iako sam svjestan da imamo sisteme koji su zbog starosti došli u fazu da smo suočeni sa prekomjernim troškovima održavanja koje je teško nadomjestiti kroz postojeću cijenu, našli bismo mogućnost dugoročne strategije finansiranja za revitalizaciju postojeće infrastrukture”, zaključio je Medigović.

Ako se ne promijenimo, mogu nam ukinuti lokalne Vodovode

Medigović je naglasio da ukoliko “ne smognemo snage da uvedemo određene promjene u naše odnose, možemo doći u situaciju da mi budemo promijenjeni a u krajnjem slučaju i ukinuti lokalni Vodovodi”.

"Pored rješavanja vodosnabdijevanja naša opština je otišla i korak dalje, puštajući u rad i postrojenje za preradu otpadnih voda, čime ćemo garantovati da ćemo u narednom period imati i čisto more. Nadam se da će turistički radnici a i mještani prepoznati ove vrijednosti koje pružaju ova dva sistema, jer smatram da je bez kvalitetnog vodosnabdijevanja i čistog mora, uz neophodnu revitalizaciju postojećih i izgradnju novih plaža, nezamislivo kvalitetno bavljenje turizmom", kazao je Medigović.

Bonus video: