Sindikat prosvjete pozvao kolege na jednosatni čas upozorenja

"Zakon o štrajku sprječava nas u bilo kakvoj radikalnoj akciji, ali mi nikad nismo prihvatali takvu definiciju o štrajku koja govori da prekid rada u prosvjeti ugrožava život i imovinu"
3 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2014. 11:23h

Glavni odbor Sindikata prosvjete pozvao je sve kolege da sjutra u obje smjene organizuju jednosatni čas upozorenja, nezadovoljni pregovorima o povećanju zarada.

Nakon sjednice Glavnog odbora Sindikata, koja je održana prošle sedmice, poručeno je da prosvjetari neće odustati od povećanja plata za 15 odsto i da smatraju da novca ima ali da je potrebna politička volja.

Predsjednik Sindikata prosvjete, Zvonko Pavićević, kazao je da su na sjednici analizirani dosadašnji pregovori i da je glavna odluka da prosvjetari neće odustati od svojih zahtjeva, za čije ispunjenje su spremni da se bore svim sindikalnim i demokratskim sredstvima.

“Zbog nezadovoljstva tokom i rezultatima pregovora Glavni odbor Sindikata poziva sve zaposlene u prosvjeti da 2. septembra na početku prve i druge smjene organizuju jednosatni čas upozorenja. Želimo, dok ima nade, da ih na taj način upozorimo da nas ozbiljno shvate jer imamo još prostora za borbu”, kazao je on novinarima.

Pavićević je rekao da neće nikog ugrožavati.

“Zakon o štrajku sprječava nas u bilo kakvoj radikalnoj akciji, ali mi nikad nismo prihvatali takvu definiciju o štrajku koja govori da prekid rada u prosvjeti ugrožava život i imovinu. Ali sada je to tako, tako nas tretiraju, ali imamo načina da se borimo”, rekao je on.

Prema riječima Pavićevića, prosvjetari će samo početi sa upozorenjem, koje bi, kako je dodao, trebalo da bude shvaćeno ozbiljno, navodeći da će u zavisnosti od rezultata pregovara, pojačavati pritisak i istrajati do kraja.

On je kazao da je Glavni odbor odlučio da se do 15. septembra pregovara i da ponovo bude organizovana sjednica tog tijela, na kojoj će biti donešene odluke u zavisnosti od ishoda razgovora.

Pavićević je kazao da se nada da će što skorije doći do sastanka sa Žugićem.

”Sve ostalo nećemo prihvatiti, ako ne bude sastanka sa njim. A ako dođemo do nečeg da će neko morati da presijeca, a zna se ko je to, tražićemo i sa čelnim čovjekom države da pregovaramo, a sindikat po cijenu bilo čega neće odustati jer su argument na našoj strani, a na drugoj treba malo razumijevanja i više političke volje", poručio je on.

On je rekao da je očekivao da im se pridruže i predstavnici drugih sindikata čije se zarade finansiraju iz budžeta, navodeći da od pojedinaca dobijaju nezvaničnu podršku.

Zajednički lakše do cilja

Pavićević je poručio da bi se u zajedničkoj borbi lakše došlo do cilja, a ne da se kao do sada, Sindikat prosvjete sam izbori za sve ostale.

Prosvjetni radnici traže povećanje plata za 15 odsto, pozivajući se na Sporazum potpisan 2011. godine kojim se predviđa da će zarade zaposlenih u javnom sektoru pratiti ekonomski rast i da će, ukoliko dođe do rasta budžeta od 3,5 odsto, biti stvoreni uslovi za povećanje zarada.

Premijer Milo Đukanović poručio je ranije da bi bilo kakvo povećanje zarada u javnom sektoru u ovom trenutku bilo neodgovorno.

Bonus video: