Radmila Stupar Đurišić: Upotreba računara u nastavi mora biti kontrolisana

Prvaci četiri podgoričke osnovne škole koristiće ove školske godine u nastavi, kao pomoćno sredstvo, tablet računare, u okviru pilot projekta „Škola za novo doba“
131 pregleda 0 komentar(a)
škola, đaci, Foto: Shutterstock
škola, đaci, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.08.2014. 11:27h

Uvođenje tablet računara u nastavu može biti pozitivno ukoliko se kontroliše obim i način upotrebe tog uređaja kao pomoćnog nastavnog sredstva, ocijenila je psihološkinja Radmila Stupar Đurišić.

Prvaci četiri podgoričke osnovne škole koristiće ove školske godine u nastavi, kao pomoćno sredstvo, tablet računare, u okviru pilot projekta „Škola za novo doba“.

Stupar Đurišić je kazala da upotreba računara može biti pozitivna, samo ukoliko se ono zaista koristi samo kao pomoćno sredstvo, što, kako je navela, nije do kraja jasno.

„Pitanje je da li će računar biti samo pomoćno nastavno sredstvo ili će se sve obrađivati preko njega. To nije do kraja objašnjeno, pa ni roditeljima nije dovoljno jasno“, rekla je ona Agenciji MINA.

Stupar Đurišić je kazala da bi bilo pozitivno ukoliko bi računari bili neka vrsta nastavnog sredstva koje se koristi za skladištenje materijala koji su ranije predstavljali problem zbog kopiranja velikog broja papira.

Ona je upozorila da upotreba računara duže od dva sata dnevno utiče negativno na razvoj djece tog uzrasta.

„Ako će računar biti upotrijebljivan kao kompletno nastavno sredstvo postoji problem, jer psihologija ne preporučuje gledanje u ekran duže od dva sata dnevno. Za dužu upotrebu postavlja se pitanje kvaliteta razvoja moždanih ćelija djeteta“, kazala je Stupar Đurišić.

Prema njenim riječima, mora se voditi računa o toj vremenskoj granici gledanja u bilo kakav ekran i uzeti u obzir činjenica da djeca pogledaju dnevno makar jedan crtani film i odigraju jednu igricu. „Ukoliko se, uz to, i u školi koristi tablet računar onda postoji opasnost da će se ta granica preći“.

Stupar Đurišić je kazala da je kod upotrebe računara i kao pomoćnog sredstva neophodna kontrola, koja je, kako smatra, teško izvodljiva.

„Pitanje je kako će se kontrolisati koliko se tablet koristi, jer nastavnici imaju suverenitet u nastavi i koliko će on stvarno da kontroliše tablet, a koliko će se na njega osloniti“, upozorila je ona.

Stupar Đurišić je ukazala na mogućnost da se svi „ušuškaju u priču upotrebe tableta kao kvalitetnog i modernog sredstva koje puno olakšava“.

„Ne smijemo zaboraviti da je samo treperenje slika na ekranu nešto što ne valja za djecu uzrasta od šest do sedam godina, jer je pored intelektualnog bitan i taktilni razvoj“, navela je ona.

Stupar Đurišić je podsjetila da djeca treba da osjete upotrebu olovke i papira u dovoljnoj mjeri, jer, kako je objasnila, postoje neke stvari koje tablet ne može da pruži.

Bonus video: