Kapetan duge plovidbe iz Dobrote optužio meteorološku službu: Nisu najavili ciklon

"Javljam se u ime svih onih kojima su čamci uništeni i kojima zbog nebrige ni opština ni država nijesu pružili pomoć"
189 pregleda 0 komentar(a)
oluja, more, Foto: Shutterstock
oluja, more, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.08.2014. 14:49h

Dugogodišnji pomorac i pilot na kruzerima, kapetan duge plovidbe iz Dobrote Veljko Zvicer optužio je meteorološku službu zbog propusta u najavi jakog nevremena koje je ovaj dio kotorske opštine i Boku zahvatilo 22. avgusta u ranim jutarnjim satima.

Među brojnim manjim i većim plovilima koja su tom prilikom potopljena ili uništena je i čamac od 8,5 m kapetana Zvicera vrijedan, kako navodi, 30.000 eura .

"Javljam se u ime svih onih kojima su čamci uništeni i kojima zbog nebrige ni opština ni država nijesu pružili pomoć, a što je za svaku osudu. Siguran sam da bi se drugačije ponašali da se bilo kome od njih ili od funkcionera desilo nešto slično", rekao je Zvicer za Radio Kotor.

Kao dugogodišnji pomorac na stranim brodovima Zvicer ukazuje na iskustva iz, kako navodi, uređenih država.

"Tamo gdje ima države oformile bi se komisije koje bi izašle na lice mjesta i procijenile štetu, uputile pomoć, a kod nas niko ni jedne jedine riječi", kaže Zvicer.

Pohvale iznosi na rad inspektora Lučke kapetanije Kotor.

"Njima veliko hvala. Odmah su izašli, napravili snimke, objavili i rekli kako da se radi i što dalje. Znate, nije lako kada vam u jednom trenu ode stvar vrijedna 30.000 eura", navodi Zvicer.

On je apelovao na nadležne da u buduće povedu više računa prilikom procjene intenziteta nevremena.

"U pomenutom slučaju iz iskustva govorim da su zakazale meteorološke službe koje nisu objavile da dolazi nevrijeme i ciklon. Pretpostavljam da su u Bar Radiju oko 22 i 30 znali da dolazi ciklon, da dolazi nevrijeme. Međutim, niko nije obavijestio narod kako bi se pripremio, provjerio vezove i tako nešto spasio", kaže Zvicer.

Kako ističe, čamac više ne može opraviti, dok mu je za opravku motora potrebno 1.000 eura.

Bonus video: