Bolji dani za prihvatilište u Kolašinu

Prvi put, tokom minule četiri godine, koliko postoji privremeno prihvatilište, lokalna uprava je izdvojila 1.000 eura, koje će biti potrošene na brigu o životinjama
551 pregleda 0 komentar(a)
Bolji uslovi - veća bezbjednost, Foto: Privatna arhiva
Bolji uslovi - veća bezbjednost, Foto: Privatna arhiva

Smještaj napuštenih pasa na području kolašinske opštine ubuduće će biti kvalitetniji. Vlasnica privremenog prihvatilišta u selu Plana Danijela Vuksanović objašnjava kako, zahvaljujući podršci Opštine i realizaciji projekata finansiranog od Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, napuštene životinje konačno imaju dobre uslove.

Prvi put, tokom minule četiri godine, koliko postoji privremeno prihvatilište, lokalna uprava je izdvojila 1.000 eura, koje će biti potrošene na brigu o životinjama. Iz NVO “Natura” su volonterski Vuksanovićevoj pomogli da aplicira kod resornog ministarstva. Na taj način je kroz projekat, čiji je cilj bio poboljšanje uslova za smještaj napuštenih kućnih ljubimaca, obezbijeđen novac za izgradnju ingrastrukture, ali i veterinarsku brigu o životinjama...

U prihvatilištu, izgrađenom na imanju Vuksanovićeve i njenog muža Zlatka Miloševića, trenutno je oko 140 pasa.

“Zahvaljujući podršci Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, izgrađeno je 12 boksova za pse. Izgrađena su dva karantina za potrebe liječenja i završena sterilizacija 80 pasa. Započeta je vakcinacija i čišćenje od parazita svih životinja, koji se nalaze u smještaju”, kažu vlasnici privremenog prihvatilišta.

Cilj projekta je, pored poboljšanja uslova boravka napuštenih kućnih ljubimaca, i veća bezbjednost za stanovništvo.

Kroz projekat će nastojati i da edukuju sugrađane o pravilnom odnosu prema kućnim ljubimcima. Edukacija će biti obavljena na radionicama i štampanjem brošura.

“Zahvalna sam na podršci, koja nam je olakšala brigu o psima, a njihov smještaj učinila neuporedivo kvalitenijim. Minule četiri godine samofinansirali smo projekat privatilišta, uz sporadičnu pomoć rijetkih preduzeća i pojedinaca. Nadam se da će podrška lokalne uprave biti kontinuirana i da ćemo zajedno naći način da se, prije svega, smanji broj napuštenih životinja, a zatim i da brigu o lutalicama unaprijedimo”, kaže Vuksanovićeva.

Ona očekuje da će sugrađani razmijeti važnost projekta, te da će se uključiti u njegovu realizaciju. U lokalnoj upravi najavljuju podršku vlasnicima privremenog prihvatilišta.

“Smatramo da se problem pasa lutalica i napušteni kućnih ljubimaca u Kolašinu mora rješavati zajedničkom akcijom svih i na toj vrsti pozitivne mobilizacije ćemo raditi. Taj problem treba rješavati i međuopštinskom saradnjom, kroz izgradnju azila koji će koristiti vise opština, ali i kroz zajedničko praćenje tog problema”, kazao je predsjednik Opštine Milosav Bato Bulatović.

Bonus video: