Nikšić: U okviru Septembarskih dana 40 programa

„Pripremu Septembarskih dana diktirala je i okolnost da se sa što manje sredstava pripremi kvalitetniji program“
297 pregleda 0 komentar(a)
Nikšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Nikšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.08.2014. 18:26h

Tradicionalna manifestacija Septembarski dani, koju gradska uprava organizuje povodom Dana oslobođenja Nikšića, imaće četrdesetak programa koncipiranih da posebno afirmišu lokalne stvaraoce i ustanove kulture, kao i državne institucije kroz Vladin program podrške.

Predstavnik lokalne uprave, Slobodanka Roganović, kazala je da je riječ o sadržajnom i obimnom programu, u čijoj pripremi se vodilo računa o kriterijumima kvaliteta, ali i raznolikosti da bi se zadovoljilo interesovanje svih sugrađana.

„Pripremu Septembarskih dana diktirala je i okolnost da se sa što manje sredstava pripremi kvalitetniji program“, kazala je Roganović na konferenciji za novinare u Nikšiću.

Podpredsjednik opštine Milorad Jovanović istakao je da je manifestacija koncipirana oslanjajući se na „domaće snage“ – kulturne radnike, sportiste i privrednike Nikšića koji će pokazati svoj kvalitet i urađeno u prošloj godini.

„Septembarske dane u organizaciji lokalne uprave otvoriće Bedem fest, trodnevna rok manifestacija koja se održava već petu godinu zaredom i okuplja hiljade mladih“, rekao je Jovanović.

Govoreći o programu likovne umjetnosti izdvojio je izložbu akademskog slikara Milovana Radulovića, dok će iz pozorišne produkcije publika odgledati nikšićke Nobelovce i predstavu Tri sestre, rađene u koprodukciji Zahumlja i Grad teatra.

„Centralni događaj muzičkog dijela programa biće koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra, a publika će uživati i programu Zahumlja. Od ove godine počinje i nova manifestacija Dobri duh Nikšića, a riječ je o cjelodnevnim programima i povratku u 60- te i 70- godine prošlog vijeka, kazao je Jovanović.

Gost Septembarskih dana, najavljeno je, biće i reditelj Veljko Bulajić, a publika će moći pogledati i njegov najpoznatiji film Bitka na Neretvi.

U pratećem dijelu programa biće dosta različitih sadržaja: koncerata, izložbi, promocija knjiga, a poseban dio manifestacije namijenjen je djeci za koje je pripremljeno i osam pozorišnih predstava.

Govoreći o sportskim dešavanjima Jovanović je najavio takmičenja u tenisu, karateu, šahu, fudbalu i ribolovu, a centralni dio programa biće atletska trka koja se godinama organizuje povodom Dana oslobođenja.

Povodom praznika grada biće ozvaničen i završetak obnove spomen obilježja u Vraćenovićima, održane i izložbe poljoprivrednih proizvoda.

Centralna proslava biće 18. septembra kada će se na svečanoj sjednici Skupštine uručiti Nagrade oslobođenja Nikšića i Studentske nagrade.

U okviru Septembarskih dana biće ozvaničen završetak zaobilaznice oko Nikšića, uređaja za prečišćanje otpadnih voda, Dnevnog centra za stare, vrtića i vodovoda u nikšćkoj Župi.

Bonus video: