Svega 30 ljudi protestvalo protiv deponije u Rujištu

Bubanja je kazao da su više puta pozivali predstavnike Opštine Berane da dođu na okupljanja, ali da se nisu odazivali
2 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2014. 16:44h

Tridesetak mještana Bubanja, Prijeloga, Brzave i Štitara protestvovali su u Prijelozima, zbog izgradje beranske deponije u selu Rujište, koje pripada beranskoj opštini.

Oni su ranije sakupili više od 300 potpisa protiv izgradnje, a prije 3 dana od protesta se ogradio savjet MZ Prijelozi.

Na protestu je istaknuto da mještani ovih sela neće dozvoliti da se otpad iz Berana odvozi u Rujište, sve dok se ne utvrdi činjenično stanje o štetnosti deponije.

Mještanin sela Femića krš Drago Bubanja je kazao je ova sela zavise od poljoprivrede i da se navodnjavanje redovno vrši iz vodotokova iz vodotokova čija su izvorišta ispod lokacije na kojoj je planirana deponija, što bi dovelo do velikog zagađenja.

„Zagadili bi i sela i katune na koje izlazimo. Ovo je tumaranje opštine Berane, a ne ozbiljna deponija, za koju nemaju ni jedno stručno mišljenje a i ne postoji planska dokumentacija.

Milonja Bubanja je kazao da su više puta pozivali predstavnike Opštine Berane da dođu na okupljanja, ali da se nisu odazivali.

„Obratili smo se ministarstvu finansija, ministru Radoju Žugiću, ministru poljoprivrede Predragu Ivanoviću, ministarstvu održivog razvoja i turizma, upravi za inspekcijske poslove, da obustave radove na izgradnji deponije do odluke vlade i resornih ministarstava, da li treba graditi deponiju“, kazao je on.

Bubanja je kazao da se funkcioneri iz Berana pravdaju time što mještani drugih opština odlažu smeće pored rijeka, Lima, Tare ... .

„Umjesto da budu primjer, oni slijede primjere koje ne treba da slijede. Pored mjesta deponije protiču dvije rijeke do čijeg zagađenja će doći, tako da će naš život ovdje biti nemoguć, jer poljoprivreda je ovdje jedini izvor prihoda stanovništva, kazao je Bubanja, pozvajući sve nadležne da ne odobre odlaganje smeća u Rujištu.

Na protestu je pročitano pismo podrške Ljubiše Bugarina iz Rujišta, koji živi u Novom Sadu i koji je istakao da je on dokaz da nisu svi Rujištani za deponiju.

O tome zašto mještanima udaljenijih sela smeta deponija u Rujištu, a ne smeta onima u selu, Vesko Bubanja iz Bubanja je objasnio da mještani mjesne zajednice Bubanje i sela Žuren treba da dovedu vodu sa rujiškog vrela.

„Na vrelu ima više do 50 litara u sekundi vode, zar treba to zagaditi“, pitao se on.

„Na vrelu ima više do 50 litara u sekundi vode, zar treba to zagaditi“

O tome kako izolovana vrtača u jednom brdu može da smeta vrelu koje nije u neposrednoj blizini Bubanja je objasnio da je visinska razlika između njih oko 150 metara, dok su nadležni u beranskoj opštini tvrdili da ima više od 500 metara.

Bubanja je kazao da će, logično, sve bakterije i druge štetne materije kroz zemlju da prodru pravo u vrelo.

On je dodao da mještani traže da ministarstvo poljoprivrede formira novu komisiju koja će utvrditi činjenično stanje na licu mjesta, da li tu postoje izvori i da li tu postoji sliv, a da, u suprotnom neće dozvoliti odlaganje smeća.

Mještani Rujišta su tvrdili da iza protivljenja stoje DPS- ovski instruirani pojedinci, koji u ovome vide šansu za bojkot nove vlasti u Benarama. Izdgradnju deponije su sami predložili, jer u ove zabiti, po surovim zimama mogu jedino izaći buldozeri i vojna vozila. Kako su iz Berana ponudili posao za nekoliko mještana i izgradnju puta, za njih je, upravo deponija, bila jedino rješenje za dalji opstanak na selu.

Predsjednik MZ Rujište Radonja Korać je kazao da nema nikakvih štetnih posledica po okolinu.

„Pa zar bi mi bili neprijatelji svojoj djeci da ih trujemo, da ima bilo kakvog pomena o štetnosti“, kazao je predsjednik MZ Bubanje Radonja Korać. On je dodao da su svi mještani Rujišta za izgradnju deponije, a da su protiv 2-3 čovjeka, koji više ne žive tu pa su i zaboravili kako je zimi kada ovim surovim krajem jedino mogu proći buldozer i vojna vozila.

Korać je ponovio da deponija izlovana u vrtači jednog brda, i da nema nikakvog fizičkog kontakta sa vrelom niti sa tim rijekama.

Antrfile: Da im je Golubović donio smeće, ne bi se protivili

Od protesta se sve više ograđuju i mještani Prijeloga, koji, poput Rujištana u svemu vide političku pozadinu.

Ranko Nedović iz Prijeloga je kazao da su, kojim slučajem, tim istim ljudima koji se bune, prethodna vlast i Vuka Golubović dotjerali smeće pored kuća ,tamo gdje siju krompire, oni se ne bi protivili, niti bi smjeli, nego bi rekli ovo je u redu. A pravimo probleme gore ljudima, koji su toliko udaljeni od nas. Pri tom, možda ta deponija za njih predstavlja rješavanje životnog problema, kroz izgradnju asvalta i dalji opstanak mladih na selu“, kazao je Nedović.

Galerija

Bonus video: