Opština Tivat i Kusovac će na sud zbog bruke u Cacovu?

Mještani Cacova najavili su da će uskoro zbog neodgovornosti lokalne uoprave tužiti Opštinu i Kusovca kao lice odgovorno za zakonit rad
478 pregleda 1 komentar(a)
Cacovo, Foto: Siniša Luković
Cacovo, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 05.09.2018. 20:02h

Gradonačelnik Tivta Siniša Kusovac i Opština mogli bi se suočiti sa tužbom mještana Cacova i zahtjevom za odštetu, jer radovi na sabraćajnici u tom mjestu nijesu do juče nastavljeni uprkos ranijim obećanjima.

Mještani Cacova najavili su da će uskoro zbog neodgovornosti lokalne uoprave tužiti Opštinu i Kusovca kao lice odgovorno za zakonit rad.

Radnici i mehanizacija kompanije “Civil engineer“ iz Podgorice ni juče se nisu pojavili na gradilištu u Donjoj Lastvi, uprkos čvrstom obećanju Kusovca (DPS) da će radovi biti nastavljeni u ponedjeljak.

Da na gradilištu nema nikoga, uvjerio se juče i novinar “Vijesti“ na poziv nezadovoljnih mještana Cacova koji već 40 godina čekaju da im Opština napravi put do kuća. Tvrde da su put odavno platili tako što su izmirili komunalije prilikom dobijanja građevinskih dozvola za kuće.

Gradilište puta koji je toliko uzak da se na pojedinim mjestima ne mogu mimoići ni pješak i automobil, a kamoli dva vozila, i juče je zvrljalo prazno, a samo su blato, iskopi, poluzavršeni potporni zidovi i gomila građevinskog otpada svjedočili da je to, zvanično, jedno od aktivnih gradilišta iz godišnjeg programa investicija Opštine Tivat kada je riječ o komunalnoj infrastrukturi.

Kusovac je na sjednici lokalnog parlamenta prošle nedjelje saopštio da je u međuvremenu sve dogovoreno sa „Civil Engineerom“, čiji je direktor tokom avgusta bio na godišnjem odmoru, te da će radovi u Cacovu, ali i na prvoj fazi izgradnje kanalizacionog sistema u Donjoj Lastvi koje takođe izvodi ova kompanija, biti nastavljeni u ponedjeljak, 3.septembra.

To se, međutim, nije desilo.

V. d. direktor Direkcije za investicije Opštine Tivat Bogdan Čučković kazao je juče „Vijestima“ da ga je direkor firme “Civile Engineer“ obavijestio da na sihro-planu podzemnih instalacija na gradilištu, koje su potpisali investitor, izvođač i nadzor, nedostaje još potpis projektanata saobraćajnice i da se bez toga radovi ne mogu nastaviti.

Opština Tvat je u posao izgradnje oko 450 metara duge saobraćajnice u Cacovu, koja bi nakon više decenija trebalo da za desetak kuća obezbijedi kolski prilaz, ušla još u novembar 2016. Tada je sa firmom „Civile Engineer“ sklopljen ugovor vrijedan 181.879 eura, po kom je firma imala rok od 25 dana da završi radove predviđene prvom fazom. To se nije dogodilo, ali je Opština Tivat ipak u maju 2017. ponovo sa istom firmom sklopila još jedan ugovor za izvođenje druge faze radova u Cacovu, vrijedan 178.855 eura. Ugovoreni rok za završetak posla bio je 40 dana, ali do danas nije završena ni prva faza.

Novi poslovi umjesto penala i raskida ugovora

Iako „Civil Engineer“ ni izbliza nije realizovao obaveze, Opština do sada nije iskoristila nijednu od mogućnosti koje joj po ugovorima stoje na raspolaganju – da raskine ugovore, investiciju završi sa drugim izvođačem o trošku “Civil Enginnera“, te da od kompanije čiji je direktor Aleksandar Laković naplati penale - do pet odsto ugovorene vrijednosti radova, a za što Opština na raspolaganju ima i izdatu bankarsku garanciju.

Iako je na tom i projektu gradnje kanalizacije u Donjoj Lastvi imala izuzetno loše iskustvo sa firmom “Civil Engineer“, Opština Tivat joj je u međuvremenu povjerila više drugih poslova vrijednih nekoliko desetina hiljada eura – od projektovanja ulica na Seljanovu, preko nadzora radova asfaltiranja puta od kotorske raskrnice do Radovića, do nadzora radova na sanaciji krova škole u tom dijelu Tivta.

Bonus video: