"MSC Armonia" završio ovogodišnju sezonu u Boki

Za četiri dana naime, „MSC Armonia“ će uploviti u Palermo gdje će početi obimna rekonstrukcija tog broda
0 komentar(a)
MSC Armonia, Foto: Siniša Luković
MSC Armonia, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 27.08.2014. 14:35h

Veliki kruzer „MSC Armonia“ italijansko-švajcarske brodarske kompanije „Mediteranean Shipping Company“ danas je imao svoj posljednji ovosezonski dolazak u Boku gdje je taj brod ovg ljeta imao ukupno 12 uplovljavanja u luku Kotor.

Razlog za to što je kruzer od 58.625 tona ovog ljeta tako rano završio svoj saobraćaj sa Kotorom je činjenica da „MSC Armonia“, čim za koji dan završi ovo putovanje u Veneciji, odlazi na veliki „hirurški zahvat“ u brodogradlište italijanske kompanije „Fincantieri“ u Palermu. Prošle godine, „MSC Armonia“ je u Kotor posljednji put uplovila 27.oktobra, dok je ove sezone zbog zakazanog remonta, italijanski kruzer već danas završio svoj ovosezonski kruzing-saobraćaj sa Bokom.

Za četiri dana naime, „MSC Armonia“ će uploviti u Palermo gdje će početi obimna rekonstrukcija tog broda u kojoj će 250 metara dugi kruzer, bit bukvalno presječen na pola po vertikali, da bi se u njegov trup i nadgrađe ugradila nova, već prefabrikovana sekcija trupa i nadgraša dužine 25 metara. Nakon ugradnje nove sekcije, brod će opet biti zavaren u jednu cjelinu pa će „MSC Armonia“ poslije ovog kompleksnog „hirurškog zahvata“, narasti na ukupnu dužinu od 275 metara, a njen kapacitet će sa aktuelnih 2.068, narasti na 2.680 putnika.

U novoizgrađenom središnjem dijelu broda , „MSC Armonia“ dobiće nove prostorije i sadržaje za zabavu putnika, među kojima i novi šoping-centar,kao i novi akva park na gornjoj otvorenoj palubi.Brod koji već dvije godine ima redovan sezonski saobraćaj sa Kotorom, prvi je od ukupno pet MSC-ovi identičnih kruzera klase „Lirica“ koji će na ovaj način biti rekonstruisani i povećan im kapacitet. „MSC Armonia“ će tokom rekonstrukcije koja će trajati od 31.avgusta do 17.novembra u novom dijelu trupa dobiti 193 nove putničke kabine, a nakon tog zahvata brod će „narasti“ na ukupno 65.000 bruto-tona.

Nakon „MSC Armonie“ koja se u novom, produženomi renoviranom izdanju u Boki ponovno očekuje već naredne kruzing sezone, u istom brodogradilištu u Palermu na identičan način će biti povećane i njene sestre-blizankinje, brodovi „MSC Simfonia“, „MSC Opera“ i „MSC Lirica“. Sve će se to završiti do novembra naredne godine, a kompaniju MSC će ove rekonstrukcije njena četiri najmanja i najstarija kruzera, inače izgrađena od 2003 do 2005 u Francuskoj, koštati preko 273 miliona dolara.

Bonus video: