Njemac promoviše Crnu Goru kroz fotografije: Slike privlače turiste

Kako bi turisti znali gdje dolaze, Bader im Crnu Goru predstavlja kroz fotografije, nekad “obične”, sada i one snimljene iz vazduha
180 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2014. 18:10h

Michael Bader se godinama bavi fotografijom. Iz hobija. Donedavno je radio samo, kako kaže, “obične” fotografije, a za jednu od njih je prije tri godine dobio prvu nagradu Turističke organizacije Bar.

“Na žalost, u Baru od tada nije bilo foto-konkursa”, kaže Bader.

Ovog proljeća je kupio i opremu za snimanje iz vazduha. Bader je državljanin Njemačke, revizor je EU EcoLabel iz Utjehe, kraj Bara, a godinama živi i radi u Crnoj Gori.

On je i turistički radnik. Kako bi turisti znali gdje dolaze, Bader im Crnu Goru predstavlja kroz fotografije, nekad “obične”, sada i one snimljene iz vazduha. Ideja je, objašnjava on, da se zainteresovanim turistima ljepote Crne Gore pokažu na drugačiji način, iz vazduha, kao panorame, kako bi oni koje žele da posjete ovu zemlju mogli sami da, krećući se lijevo-desno kroz fotografiju, dobiju bolje informacije o našoj zemlji i njenim ljepotama i izaberu je kao svoju sljedeću destinaciju za odmor.

“Danski gosti prije nego rezervišu mjesto za odmor, često informacije traže putem interneta. I što više i bolje pokažemo šta imamo da ponudimo, gostiju će biti više”, kaže Bader.

Prvu panoramsku fotografiju napravio je u aprilu, na Velikoj plaži, u Ulcinju. Uslijedile su fotografije kanjona Nevidio, Lovćena, Starog Bara, Velikog Pijeska, Pivskog jezera... Bader navodi da njegovi gosti često traže da posjete upravo one lokacije koje su prethodno vidjeli na internetu.

“Kažu, na primjer, da žele da vide Stari Bar, jer je panorama koju su vidjeli fantastična”.

Panoramske fotografije nijesu objavljene samo na stranici 360cites, napominje Bader, već su iskorišćene i na servisima poput Google Earth i Google Maps.

“Ako neko na Google Earthu gleda Pivsko jezero, dobiće i panoramski snimak, naravno, ukoliko je napravljen”, kazao je on.

Quadkopter pruža odlične mogućnosti za snimanje iz vazduha

Oprema za panoramsko snimanje je idealna i za video snimanje turističkih objekata - Bader kaže da se njome mogu napraviti odlični promotivni spotovi za hotele, apartmane... Da bi napravio panoramske fotografije, Bader koristi quadkopter - helikopter sa četiri propelera, koji drži Full HD kameru rezolucije 12 megapiksela.

Quadkopter ima GPS stabilizaciju, i horizontalnu i vertikalnu stabilizaciju, tako da može da stoji uvijek ravno u vazduhu, na precizno utvrđenoj poziciji. Tako možete postaviti uređaj na visinu od 100 metara, da snima pod uglom od 360 stepeni.

Najviše posla slijedi nakon snimanja.

“Sve te fotografije treba prebaciti i montirati, tako da sve to izgleda kao jedna velika fotografija. To se može raditi sa na primjer softverom poput Panorama Studio”, kaže Bader.

Za dobijanje kvalitetnih rezultata u opremu je neophodno uložiti 1.000 do 2.500 eura. Quadkopter, bez opreme za snimanje, može se nabaviti već od 400 eura.

Bader napominje da je nekoliko puta predlagao Nacionalnoj i lokalnim turističkim organizacijama da koriste panoramske fotografije za promociju atraktivnih lokacija u Crnoj Gori.

“Na žalost, dosad nijesu koristili moju besplatnu ponudu”, kaže Bader, uz napomenu da je na raspolaganju sviam koji žele da njegove usluge koriste za promociju Crne Gore.

Iz vazduha se vide i crne tačke

Bader je više puta, osim lokacija koje su atraktivne za turiste, snimio i lokacije na kojima su očigledni ekološki problemi Crne Gore.

Ulje u Marini Bar koje je snimio Bader

Nekad sa namjerom, poput deponije u Šavniku, a nekad sasvim slučajno, poput snimka izlivanja ulja u barsku marinu.

“Nisam planirao da snimim ulje, nisam čak ni znao da li ga ima, to se vidi samo iz vazduha. Ali, to može da nam bude dokaz da iz vazduha možemo još bolje da vidimo crne tačke i bolje odreagujemo (ako neko reaguje na to)”, kazao je on.

Bader je nedavno, na konkursu TO Bar “Za još ljepši grad”, dobio priznanje kao inicijator i organizator projekata “Za još ljepšu Utjehu“. U pitanju je međunarodna ekološka volonterska kampanja, tokom koje je uređeno to turističko mjesto i tokom koje je kontejnere i smeće zamijenilo cvijeće.

Bonus video: