Kamate uzimali za troškove

Pozvali nadležne da kontrolišu i finansije Euromosta
56 pregleda 2 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock
novac, euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.08.2014. 19:37h

Udruženje penzionera Bijelog Polja juče je navode iz nevladine organizacije Euromost da su novac iz humanitarnog fonda dijelili penzionerima uz kamatu od tri odsto nazvala “notornim neistinama”. Međutim, u samom teksu su priznali da su novac iz ovog fonda davali sa kamatom, ali da su time “samo pokrivali troškove”.

“Minimalna kamata koja se naplaćuje na penzionerske kredite je u svrhu pokrivanja troškova rada same komisije za stambena pitanja, a za čitav petogodišnji period ne iznosi više od 30 eura, sve u cilju očuvanja sredstava prikupljenih po osnovu humane akcije 'Euro za stan'”, naveo je predsjednik Udruženja Kamber Smailović.

On je kazao da za sve transakcije imaju urednu dokumentaciju i da su radili po zakonu, statutu i odlukama organa udruženja. Naveo je i da su otvoreni za svaki vid kontrole državnih institucija, ali da se ispita i poslovanje Euromosta “koja već godinama dobija ogromna sredstva za koja nema nikakve kontrole o načinu trošenja”.

“Po kazivanjima brojnih penzionera, ova NVO je uz pomoć jedne inferiorne političke organizacije unazad više mjeseci slala svoje plaćenike da se lažno predstavljaju kao službenici Ministarstva finansija i uzimaju podatke od penzionera, govoreći da će se vratiti solidarno uplaćen novac u akciji 'Euro za stan'”, naveo je Smailović.

Centralna banka pokrenula istragu

Iz Centralne banke Crne Gore juče su saopštili da su 26. avgusta dobili dopis od NVO “Euromost” u kojem se zahtijeva od CBCG da preduzme odgovarajuće mjere u vezi odobravanja spornih kredita.

“Centralna banka je već započela postupak ispitivanja činjenica vezanih za navode predmetnog zahtjeva. Nakon prikupljanja odgovarajućih informacija i dokaza, zavisno od utvrđenog činjeničnog stanja, zauzeće stav i preduzeti mjere iz svoje nadležnosti o čemu će javnost biti informisana”, saopštili su iz ove institucije. Iz “Euromosta” su tražili istragu jer se udruženja ne mogu baviti bankarskim uslugama.

Bonus video: