Pozitivna: Udžbenici za osnovce moraju biti besplatni

"Ukupna finansijska sredstva koja su potrebna za uspostavaljanje sistema besplatnih udžbenika iznose oko 4 miliona eura"
8 komentar(a)
udžbenici, knjižara, Foto: Luka Zeković
udžbenici, knjižara, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.08.2014. 11:53h

Pozitivna Crna Gora će tražiti podršku ostalih političkih subjekata da bi se u Budžetu koji se usvaja krajem godine obezbijedila sredstva za besplatne udžbenike za osnovce, saopštio je Srđan Perić, član Odbora za prosvjetu nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore.

Time bi se, kak je kazao, ispunila ustavna odredba da je osnovno obrazovanje besplatno.

Iz Pozitivne podsjećaju da je ta partija i ranije podnosila inicijative i amandmane u tom pravcu, ali da nisu nailazili na razumijevanje aktuelne vlasti, te da su sada spremni na širu i političku i društvenu akciju koja bi rezultira realizovanjem ovog modela.

"Ukupna finansijska sredstva koja su potrebna za uspostavaljanje sistema besplatnih udžbenika iznose oko 4 miliona eura, s tim što taj iznos može biti značajno umanjen, na način što bi štamparije koje bi štampale udžbenike bile oslobođene plaćanja PDV-a po ovom osnovu. Naravno, kroz sistem kontrolisanih javnih nabavki bi se mogle ostvariti dodatne uštede", kazao je Perić.

Taj iznos bi, prema njegovim riječima, bio potreban izdvojiti samo prve godine dok bi zanavljanje udžbeničkih izdanja i upotrijebljenih radnih svesaka koštalo oko 900 hiljada eura godišnje.

"Učenici bi na kraju školske godine imali obavezu da vrate neoštećene udžbenike koji bi na taj način bili korišćeni u tri generacije. Sistem besplatnih udžbenika bi podrazumijevao da oni roditelji koji žele da plate udžbenike to mogli i da učine uplatom u poseban fond, čime bi se ovaj model dodatno finansijski relaksirao", rekao je Perić.

Praksa dodjele besplatnih udžbenika je, kažu iz Pozitivne, poznata u razvijenijim zemljama gdje je roditeljima opremanje đaka za školu mnogo manji problem, pa bi bilo red da Vlada pokaže senzibilnost za rastuću populaciju roditelja koji jako teško ili nikako ne mogu adekvatno opremiti djecu za školu.

"Primjera radi, u porodici koja ima dva osnovca za udžbenike, prateći školski materijal, odjeću i obuću potrebno je izdvojiti nerijetko i cijelu mjesečnu zaradu. Mada je aktuelna Vlada koristila svaku priliku da se marketinški pohvali da ulaže u obrazovanje, činjenica je da odbija da realizuje sistem besplatnih udžbenika za osnovce. Prihvatanjem ove inicijative ona bi pokazala da je spremna da uvaži i razumije probleme kako učenika, tako i njihovih roditelja, ne samo u izjavama, već i u realnosti", rekao je Perić.

Bonus video: