Crnu Goru sa Zapadnom Evropom povezuje autoput preko BiH?

"Dio Jadransko-jonske autoceste na južnom Jadranu gradit će se kao nastavak A1, ali najvjerovatnije ne preko Neuma i Dubrovnika..."
132 pregleda 19 komentar(a)
Hrvatska autoput, Foto: Shutterstock
Hrvatska autoput, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.08.2014. 08:28h

Umjesto preko Dubrovnika, Crnu Goru i Albaniju sa zapadnom Evropom autoput će najvjerovatnije povezivati preko područja susjedne Bosne i Hercegovine, piše Jutarnji list.

Jutarnji se poziva na dobro obaviješteni izvor iz Vladinih krugova, koji ističe da je načelna odluka o tome zapravo već donesena.

"Dio Jadransko-jonske autoceste na južnom Jadranu gradit će se kao nastavak A1, ali najvjerovatnije ne preko Neuma i Dubrovnika, nego preko Počitelja i Trebinja, odakle će nastavljati prema Crnoj Gori i Albaniji. Turistička središta, uključujući Dubrovnik, te aerodrom u Ćilipima s tim autoputem bi trebalo da budu povezani brzim cestama", prenosi Jutarnji pozivajući se na izvor.

Gradnja Jadransko-jonske autoceste bila je jedna od glavnih tema jučerašnjeg sastanka premijera Hrvatske, BiH, Crne Gore i Albanije u Cavtatu, uoči konferencije u Njemačkoj.

Cilj je da premijeri zemalja regije na berlinskoj konferenciji pred njemačku kancelarku Angelu Merkel izađu s predlogom stvaranja posebnog fonda iz kojeg bi se do 2020. godine finansirala izrada projektne dokumentacije za dijelove Jadransko-jonske autoceste u BiH, Crnoj Gori i Albaniji. Gradnja Jadransko-jonske autoceste u tim zemljama mogla bi početi tek nakon što se izradi projektna dokumenatcija, što znači da je njen završetak izgledan tek 2030. ili čak kasnije, dodaje Jutarnji.

Bonus video: