Zbog opasnog gasa, sređuju podove da djeca ne dobiju kancer

Najveća koncentracija opasnog gasa, koji dopire kroz zemljište, je u privatnoj Muzičkoj školi “Andre Navara” i Osnovnoj školi “Vlado Milić” u Donjoj Gorici
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.08.2014. 08:34h

Da bi u dvije škole u Podgorici rješili problem povećane koncentracije radona, koji je jedan od glavnih uzročnika karcionoma pluća, iz Agencije za zaštitu životne sredine naložili su sređivanje podova i pukotina oko instalacija.

Najveća koncentracija opasnog gasa, koji dopire kroz zemljište, je u privatnoj Muzičkoj školi “Andre Navara” i Osnovnoj školi “Vlado Milić” u Donjoj Gorici.

Podaci o tome objavljeni su u Informaciji o stanju životne sredine, koji je Vlada ranije usvojila. Od 10 kontrolisanih škola, kako se navodu u njemu, koncentracija radioaktivnog gasa radona zabilježena je u sedam.

Pored muzičke i škole “Vlado Milić” na tom spisku su i “Savo Kažić” na Barutani, “18. novembar” na Bioču, “Mahmut Lekić” iz Milješa, “Milan Vukotić” Srpska i “Oktoih” .

“Svjetska zdravstve organizacija radon prepoznaje kao drugi uzrok karcinoma pluća zato što je vrlo nezgodan kada se udahne, konstantnim udisanjem, odnosno inhalacijom radona u opasnosti ste, jer on može da ugrozi bronhije i plućno tkivo”, rekla je juče “Vijestima” Nataša Bjelica iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Radon je gas koji nastaje prirodnim raspadanjem radijuma i u zatvoreni prostor dospijeva iz zemljišta, građevinskog materijala, vode i iz atmosfere. Njegovo prisustvo u kućama i stanovima stručnjaci objašnjavaju pukotinama u temeljima ili podrumima, a moguće je da dospije i kroz odvode, izvorske vode a veća koncentracija je prisutna u rudnicima, podrumima i postrojenjima za preradu vode.

Agencija je u dvije škole naložila posebne mjere, stručno nazvane remedijacija. Bjelica je objasnila da stanje nije toliko alarmantno i da “radon postaje problem ako se ignoriše”.

Radon je gas koji nastaje prirodnim raspadanjem radijuma i u zatvoreni prostor dospijeva iz zemljišta, građevinskog materijala, vode i iz atmosfere. Njegovo prisustvo u kućama i stanovima stručnjaci objašnjavaju pukotinama u temeljima ili podrumima, a moguće je da dospije i kroz odvode, izvorske vode a veća koncentracija je prisutna u rudnicima, podrumima i postrojenjima za preradu vode

“I to ujutru oko sedam časova, sredinom dana oko 12 časova i poslije podne oko 17 časova. Provjetravanje treba da traje od 15 do 30 minuta u svakom od tri ciklusa u danima bez vjetra i po 10 minuta u danima sa vjetrom. Stalno treba provjetravati sve prostorije koje se nalaze u prizemlju, sve prostorije u kojima se boravi više od nekoliko sati i to: najmanje 30 minuta prije početka nastave i nastojati da tokom nastave makar jedan prozor bude stalno otvoren”, navodi se u preporukam, a uz naglašavanje da se to posebno odnosi na zimu dok traje grijanje.

Bjelica je juče učestvovala na sastanku u Ministartsvu održivog razvoja, koji je održan u okviru realizacije projekta “Mapiranje radona u Crnoj Gori i unapređenje nacionalnog sistema zaštite od radona”, na kome je govorio dr Francesco Bochicchio, koordinator naučnog komiteta Italijanskog nacionalnog radonskog programa.

Rekla je da gasa ima svuda, a da je u školama pronađen u toj mjeri samo zato što su se odlučili da mjerenja izvedu u objektima gdje borave djeca. Ona je objasnila zašto stanje nije toliko alarmantno.

“Mi radimo kratkoročna mjerenja, koja traju 48 sati, a prije mjerenja prostorija mora da bude zatvorena 12 časova. Ta mjerenja ne daju realnu sliku stanja, jer nikad ne boravite toliko u istoj neprovjetrenoj prostoriji. Da bi dobili realnu sliku, treba da se radi dugoročna varijanta, za šta u Crnoj Gori još ne postoji oprema”, kazala je Bjelica.

To bi, međutim, uskoro moglo da se promijeni, budući da od početka godine Agencija za zaštitu životne sredine sa partnerima sprovoda projekat čiji je cilj uspostavljanje sistema dugoročnog mjerenja, koje traje najmanje tri mjeseca i podrazumijeva mapiranje radona.

“Iako dosadašnja mjerenja nijesu realna, ona nam daju signal da se tu nešto dešava. Dugoročna mjerenja sigurno neće pokazati toliku koncentraciju radona, ali će opet biti preko dozvoljene”, kazala je ona.

Bjelica je objasnila da su u mapiranje radona krenuli još 2002. godine, ali su stali nakon godinu dana, jer nijesu imali para.

Tokom tog mapiranja uređen je središnji i južni dio države.

“Kroz projekat ćemo završiti kompletnu radonsku mapu i imaćemo informaciju koliko je stanovništvo radiološki opterećeno od gasa radona koji je prirodan gas. Od njega se jednostavno možemo zaštititi, “ kazala je Bjelica.

Opasan sa cigaretama

Koordinator naučnog komiteta Italijanskog nacionalnog radonskog programa Frančesko Bakikio je rekao da je problem radona kompleksan i da uključuje ekspertize i set mjera koji uključuju nacionalne, regionalne i lokalne institucije.

”Ciljevi nacionalnih planova su smanjenje individualnog i kolektivnog rizika. Postoji sinergija između radona i pušenja, apsolutni rizik za pušače je veći nego kod nepušača, a postoji veza i sa pasivnim pušačima”, objasnio je.

Galerija

Bonus video: