Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju primio 25 studenata

Članovi Komisije za upis su bili predsjednik Aleksandar Radoman, Goran Drinčić i Jelena Šušanj
304 pregleda 9 komentar(a)
Adnan Čirgić, Foto: Savo Prelević
Adnan Čirgić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.08.2014. 13:09h

Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju objavio je listu primljenih 25 studenata na prvu godinu četvorogodišnjih studija, koji se finansiraju iz budžeta Crne Gore.

Upis studenata na naovoosonovanom Fakultetu biće 27. avgusta.

Kako je objavljeno na internet stranici Fakulteta, obavještenje o statusu ostalih prijavljenih kandidata biće istaknuto na oglasnoj tabli i na sajtu, 28. avgusta.

Članovi Komisije za upis su bili predsjednik Aleksandar Radoman, Goran Drinčić i Jelena Šušanj.

Na novom fakultetu su uvjereni da pored toga što studijski programi za crnogorski i srpski jezik postoji u Nikšiću ima prostora za razvjoj montenegristike u Crnoj Gori.

Osim nastavničkog biće i istraživački smjer, a pored redovnih predmeta biće i veliki broj izbornih.

Crnogorska Vlada je 19. juna donijela Odluku o osnivanju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, sa sjedištem na Cetinju.

Iz Vlade je ocijenjeno da je, novi studijski program koncipiran tako da omogući sticanje društveno opravdanih i korisnih kompetencija i univerzalnih znanja iz oblasti filologije, ali i specifičnih znanja iz domena montenegristike.

"Imajući u vidu da je crnogorski jezik službeni jezik u Crnoj Gori, Vlada je ocijenila da postoji izražena potreba za nastavnim kadrom iz te oblasti, kao i da će montenegristika, kao najmlađa grana slavistike, svoj budući razvoj temeljiti upravo na stručnjacima obrazovanim na ovom studijskom programu", navodi se u saopštenju.

Do izbora dekana Fakulteta, tu dužnost obavlja Adnan Čirgić, doskorašnji direktor Instituta za crnogorski jezik i književnost, koji, kako su objavili crnogorski mediji, prestaje sa radom.

Bonus video: