Crnogorski podmorski istraživači ronili na "Regini Margheriti"

Olupina "Regine Margherita" je veliki ratni brod od 14.574 tone punog deplasmana, dug 138 metara i leži na dubini od 66 metara
81 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2014. 18:55h

Dvojica ponajboljih istraživača podmorja i ronilaca iz Crne Gore Dragan Gačević iz Herceg Novog i dr Ilir Čapuni iz Ulcinja, danas su kao članovi jedne albanske naučne ekspedicije ronili na olupini italijanskog bojnog broda "Regina Margherita" koji je u Prvom svjetskom ratu potopljen u vodama Albanije.

"Došli smo ovdje na poziv Nacionalne agencije za podmorje Albanije i albanske Ratne mornarice koja je od danas i zvanično preuzela zaštitu olupine bojnog broda "Regina Margherita". Na taj način oni su nam uzvratili za poziv koji smo mi njima uputili prilikom prošlonedjeljne naše ekspedicije na olupinu austrougarske krstarice "Zenta" kod Petrovca", kazao je "Vijestima" dr Ilir Čapuni.

Olupina "Regine Margherita" je veliki ratni brod od 14.574 tone punog deplasmana, dug 138 metara i leži na dubini od 66 metara.

Čapuni je kazao da je ronjenje proteklo veoma dobro i da je ronilačkoj ekspediciji odličnu logističku podršku pružila albanska Ratna mornarica.

Regina Margherita

"Regina Margherita", bojni brod naoružan sa četiri topa kalibra 305 mm, 4 topa kalibra 203 mm,12 topova kalibra 152 mm i čitavim nizom manjih artiljerijskih oruđa, stradala je u noći 11. decembra 1916. godine, kada je isplovljavajući iz zaliva Valone, u blizini ostrva Sazan, naišla na mine. Do danas nije pouzdano utvrđeno da li je brod naišao na neprijateljske mine koje je tajno položila jedna njemačka podmornica, ili na sopstveno, italijansko minsko polje koje je osiguravalo ulaz u valonski zaliv.

Od detonacije mine, došlo je do eksplozije pramčanih municionih komora na "Regini Margheriti", pa je veliki italijanski bojni brod potonuo za samo pet minuta, odnoseći sa sobom 615 članova svoje posade na dno Jadrana, uključujući i komandanta, kapetana bojnog broda Đovanbatistu Gravinoa. Tragediju je preživjelo 275 mornara i oficira.

"Za naše domaćine u Abaniji, olupina ovog broda je veoma bitna sa istorijskog, ali i stanovišta ronilačkog turizma. Nacionalna agencija za primorje Albanije planira da locira i identifikuje sve olupine na njihovom primorju i u tome sarađujemo odlično. Albanija je riješila da vrlo ozbiljno razvija ronilački turizam i prioretno se priprema za nadolazeće 100-godišnjice, a ovdašnji mediji sve to odlčno prate, pa je tako u toku i snimanje dokumentarca o Regini Margheriti", kazao je “Vijestima” Čapuni, podsjećajući da su luke susjedne države tokom Prvog svjetskog rata bile poprišta mnogih pomorskih bitaka između brodovlja Antante i pomorskih snaga Centralnih sila, pa je danas albansko podmorje svojevrsni podvodni muzej olupina stradalih prije skoro jedan vijek, a koje su veoma interesantne za istraživače i ronilačke turiste.

Članovi ronilačke ekspedicije u Albaniji, Foto: Ilir Čapuni

Čapuni i Gačević sjutra će u blizini Valone roniti na olupinu italijanskog putničkog broda "Po" koji je u Drugom svjetskom ratu služio kao bolnički brod Ratne mornarice Italije. Potopljen je 14.marta 1941, pogotkom torpeda sa jednog od britanskih torpednih aviona, a tom prilikom poginulo je 23 ljudi. Ovaj 135 metara dugi brod od 7.300 bruto-tona, danas leži na dubini od oko 35 metara, na milju od albanske obale.

Galerija

Bonus video: