Zašto imamo manjak donora za transplantaciju organa?

Transplantacija je jedino polje medicine koje se ne može razvijati bez podrške građana
243 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2014. 06:38h

U Crnoj Gori trenutno na transplantaciju bubrega čeka 60 pacijenata, na jetru 15 pacijenata, dok je lista čekanja za transplantaciju srca u fazi formiranja, kazala je za “Vijesti” nacionalna koordinatorka za transplantacije prof. dr Marina Ratković.

“Formiranje lista čekanja je kontinuiran i veoma zahtjevan posao. Kod transplantacije bubrega potrebna je prije svega kompatibilnost u krvnim grupama između donora bubrega i primaoca, a potom odgovarajuća kompatibilnost u tkivnoj podudarnosti”, kaže Ratković, i dodaje da se kod transplantacije jetre i vođenja pacijenta na listi čekanja koristi sistem bodovanja prema stanju u kome se pacijent nalazi.

“To obezbjeđuje adekvatan odabir pacijenata koji u datom momentu imaju prioritet u odnosu na ostale”, kazala je ona.

Ratković je napomenula da je trenutno glavna poteškoća u razvoju transplantacionih programa nedostatak organa raspoloživih za transplantaciju.

Ona je podsjetila da je Crna Gora preko Hrvatske članica Eurotransplanta, ali i da će crnogorski pacijenti moći da dobiju organe iz Evrope onoliko koliko bude donora iz Crne Gore.

“Zahvaljujući ulasku u Eurotransplant preko Hrvatske, i zahvaljujući realizaciji jednog kadaveričnog donora u decembra 2013. godine, čiji su organi alocirani preko sistema Eurotransplanta u Hrvatsku i Sloveniju, gdje su obavljene transplantacije jetre i srca od pomenutog kadavera, jedna pacijentkinja iz Crne Gore koja je bila na vrhu liste za transplantaciju jetre, dobila je jetru od kadaveričnog donora i transplantacija je obavljena u KBC Zagreb u maju ove godine. Takođe, kod jednog pacijenta iz Crne Gore, kome je bila neophodna transplantacija srca, ista je obavljena u KBC-u Zagreb u novembru 2013. godine. Kod jedne pacijentkinje iz Crne Gore, u KBC-u Zagreb, u junu 2014. godine, urađena je transplantacija matičnih ćelija hematopoeze u cilju liječenja njenog hematološkog oboljenja”, kazala je Ratković.

Ona je podsjetila da je do sada u KCCG urađeno 14 transplantacija bubrega u saradnji sa transplantacionim timom iz KBC-a Zagreb, i dodala da je tom broju transplantacija prethodilo ispitivanje više od 100 pacijenata radi utvrđivanja podobnosti donacije bubrega ili podobnosti za liječenje metodom transplantacije bubrega.

Ratković ističe da je transplantacija organa od umrlih, kadaveričnih donora najbolje i najprihvatljivije rješenje za razvoj transplantacionog programa u Crnoj Gori i najbolje rješenje za sve pacijente kojima je ovaj vid liječenja neophodan, a često i jedini mogući vid liječenja i produženja životnog vijeka.

“Kvalitet života na hemodijalizi je daleko gori nego nakon transplantacije bubrega i skopčan je sa nizom komplikacija i faktora rizika za morbiditet i mortalitet ove populacije pacijenata, pa je i za ove pacijente transplantacija daleko bolje i opravdanije rješenje. Najbolji sistemi sa najviše postignutih i urađenih transplantacija organa, kao što je bio španski sistem, sada hrvatski, kao vodeći, zasnivaju se upravo na dobro uređenom i organizovanom sistemu transplantacije od kadaveričnih donora i na temelju pretpostavljenog pristanka”, kazala je ona. Ona je rekla da bi razvoj programa kadaverične transplantacije i pretpostavljeni pristanak značajno doprinijeli pronalaženju rješenja za mnoge pacijente kojima je neophodan ovaj vid liječenja.

"To može biti član naše porodice i rodbine, i moramo formirati svoje stavove u skladu sa tim. Za sve naše najbliže bismo željeli jednak i pravičan pristup transplantacionom sistemu, a ovo je način na koji se to može obezbijediti. O tome treba da razmišlja svaki pojedionac i da formira svoj stav, kao i naši predstavnici u parlamentu koji donose zakone”, poručila je Ratkovićeva.

U štampanom izdanju čitajte:

  • Transplantacija neophodna i drugoj sestri Osmančević
  • Domaći ljekari će samostalno izvoditi transplantacije
  • Hrvati na vrhu, Srbi na dnu liste
  • Ljekar o transpplantaciji
  • Predstavnica Ministarstva o transplantaciji

Galerija

Bonus video: