Bubanja: Na Rujištu se ne može graditi privremena deponija

„Pozivamo Vladu Crne Gore da ne usvoji zahtjev Opštine Berana da na tome mjestu gradi privremenu deponiju, jer bi na taj način prekršila zakon"
311 pregleda 2 komentar(a)
Berane, Foto: Wikipedia
Berane, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 23.08.2014. 13:57h

Na Rujištu se ne može graditi privremena deponija jer to mjesto obuhvaćeno prostornim planom Bjelasice i Komova, kao jedna od osnova razvoja turizma na sjeveru Crne Gore, smatraju građana četiri mjesne zajednice koje se protive izgradnji te deponije.

Predsjednik Odbora grupe građana, Milonja Bubanja, podsjetio je da je Vlada 2010. godine usvojila prostorni plan posebne namjene Bjelasice i Komovi u kome je obuhvaćeno područje Rujište.

„Pozivamo Vladu Crne Gore da ne usvoji zahtjev Opštine Berana da na tome mjestu gradi privremenu deponiju, jer bi na taj način prekršila zakon i uradila korak nazad za razvoj turizma na sjeveru, ujedno nanijela ogormnu štetu ovom području koje je planirano za turizam, a ne za skladištenje smeća i raznog otpada“, naveo je Bubanja u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, to je još jedan dokaz da se u mjestu Rujište ne može graditi nikakva deponija.

„Povodom toga ćemo ovaj plan dostaviti Vladi Crne Gore i Ministarstvu za održivi razvoj i turizam koje je radilo na njemu, takođe dostavljamo svim medijima mapu plana na kojoj se vidi mjesto Rujište u Opštini Berana koje je planirano za razvoj turizma na sjeveru“, naveo je Bubanja.

On je kazao da Odbor već radi na pripremi mirnog građanskog protesta koji je najavljen za 28. avgust u mjesnoj zajednici Prijeloge u mjestu Samograd-Zakomu.

„Obavijestili smo i Upravu Policije u Beranama shodno zakonu o mirnom okupljanju,takođe ćemo u ponedeljak pismeno pozvati i predsjednika Opštine Berana Dragoslava Šećekića da bude pridsutan na ovom skupu“, rekao je Bubanja.

Ukoliko se Šćekić, kako je dodao, ne bude odazvao na njihov poziv, „sumnjaćemo na diskriminaciju građana u cilju ugrožavanja naših prava“.

Bonus video: