Orascom dobitnik nagrade za Globalni zeleni grad

Priznanje je dobio grad El Guna koji je Orascom prije 25 godina izgradio u egipatskoj pustinji
72 pregleda 0 komentar(a)
El Guna, Foto: Shutterstock
El Guna, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.08.2014. 10:45h

Švajcarska kompanija Orascom, koja posredstvom kompanije Luštica Development na poluostrvu Luštica kod Tivta gradi marinu i naselje, dobitnik je nagrade Globalni zeleni grad (Global Green City).

Nagrada se, kako je saopšteno iz kompanije, dodjeljuje pod pokroviteljstvom Programa za zaštitu životne sredine Ujedinjenih nacija.

Priznanje je dobio grad El Guna koji je Orascom prije 25 godina izgradio u egipatskoj pustinji.

Nagrada se dodjeljuje gradovima koji postignu zavidan napredak u oblasti životne sredine, primjenom plana sa jasnim ciljem očuvanja životne sredine i aktivacije različitih mehanizama održivog razvoja kojima se podstiče dalji ekološki napredak.

El Guna je prvi grad koji je dobio ovo priznanje u arapskom svijetu i na afričkom kontinentu.

Tokom ceremonije održane u Bogoti u Kolumbiji, inženjer, izvršni direktor i predsjednik kompanije Orascom Development Holding koja je vlasnik El Gune, Samih Sawiris, rekao je da El Guna već neko vrijeme radi na razvoju integrisanog akcionog plana kojim bi se stvorila čista, jedinstvena, ekološka životna sredina.

Taj plan podrazumijeva i aktivnosti orjentisane na nivo emisije ugljenika, upotrebu čiste, obnovljive energije, racionalizaciju potrošnje električne energije i uštedu i efikasno korišćenje energije kroz više mehanizama poput zamjene tradicionalne rasvjete štedljivom.

Pored toga, u planu je zamjena vozila javnog prevoza na dizel gorivo vozilima na električni pogon i korišćenje obnovljive energije u zgradama i objektima gdje se sprovodi razdvajanje otpada i reciklaža.

Sawiris je istakao značaj ovih koraka u smislu racionalizacije korišćenja potrošnje električne energije i primjene efikasnih rješenja koja će pomoći prevazilaženje postojeće energetske krize.

Sawiris je osnivač Fondacije za razvoj životne sredine (Sawiris Foundation for Environmental Development) koja je u El Guni radila na upotrebi odgovarajućih mehanizama za razvoj snabdijevanja obnovljivom energijom i energijom vjetra.

Fondacija je najavila da će se i dalje ulagati napori u stvaranje jedinstvene turističke destinacije u Egiptu. Oblast predstavlja jedinstven spoj predivne prirode i bezbjedne, ekološke životne sredine i time poboljšava status turističke ponude Egipta.

Svega nekoliko gradova u svijetu dobilo je nagradu za ekološki grad, poput Santa Monike u SAD-u, Vankuvera u Kanadi, Nanta u Francuskoj, Jokohame u Japanu i Rokdejla u Australiji.

Organizacija Globalni forum za ljudska naselja (Global Forum on Human Settlements) već osam puta je dodijelila ovu nagradu koja se inače dodjeljuje na godišnjem nivou. Ove godine, u konkurenciji osam gradova, komitet za dodjelu nagrade odlučio je da priznanje dobiju tri grada -El Guna (Egipat), Vankuver (Kanada) i Liaoning (Kina).

Tokom ceremonije, Orascom je postavio paviljon na kom je predstavljena El Guna kao i mehanizmi kojim se postiže ekološki čistija sredina.

"Štand kompanije je zavrijedio pažnju velikog broja posjetilaca, uključujući i gradonačelnika Santa Monike (Los Anđeles), koji su izrazili oduševljenje ozbiljnim poduhvatima kompanije kao i naporima koje El Guna ulaže u oblasti održivog razvoja i ekološki orjentisane privrede", navedeno je u saopštenju.

Inženjer projekta Samih Sawiris naveo je da je na početku El Guna zamišljena kao područje od 50 kilometara smješteno u središtu pustinje na istočnoj obali Egipta, koje će biti pretvoreno u ekološki grad. Danas taj grad dobija međunarodno priznanje za ekološki grad.

Bonus video: