MA Đurišiću: Stručnost se dokazuje rezultatima

"Utvrđene su brojne nepravilnosti u radu Kompanije iz ranijih godina, zbog čega su prikazivani pogrešni bilansi i sistematski godinama obmanjivani građani i Vlada kao osnivača"
62 pregleda 0 komentar(a)
Montenegro Airlines, Foto: Arhiva Vijesti
Montenegro Airlines, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.08.2014. 12:54h

Kompanija Montenegro Airlines (MA), reagujući na pismo bivšeg predsjednika odbora direktora Zorana Đurišića, saopštila je da neće ulaziti u tumačenje revizionog izvještaja za 2013. godinu.

"Najprije iz razloga što je isti usvojen na Skupštini akcionara kojoj su prisustvovali predstavnici većinskog vlasnika Vlade i manjinskih akcionara. Rađen je od strane za to licenciranog revizora čije ime se nalazi na sajtu Ministarstva finansija i za što isti ima sve potrebne licence. U vezi sa tim samo napominjemo da ovaj izvještaj nije jedini koji je ukazao na neadekvatno poslovanje u Kompaniji, već je to još 2012. uradila Državna revizorska institucija razmatrajući Godišnji finansijski izvještaj Montenegro Airlinesa za 2011. konstatujući da "finansijski izvještaji ne daju objektivno stanje sredstava i obaveza" i prema čijim nalazima pojedini iznosi Montenegro Airlinesa nijesu usaglašeni sa značajnim dobavljačima i partnerima", saopšteno je iz MA.

Dodaje se da "revizijom pravilnosti poslovanja je konstatovano da sredstva u pojedinim slučajevima nijesu korištena u skladu sa zakonom i podzakonskim propisima".

"Dalje se navodi da Montenegro Airlines nije poštovao odredbe Zakona o privrednim društvima u dijelu izjašnjenja Skupštine akcionara Društva za nabavku iznad 20 odsto vrijednosti imovine Društva i dio koji se odnosi na izbor izvršnog direktora Društva", obzirom da je bivši predsjednik obavljao obije funkcije istovremeno. Zaključujući, DRI konstatuje da zbog svega navedenog, finansijsko poslovanje MA nije bilo usklađeno sa važećom zakonskom regulativom. Radeći na završnom računu za 2013. godinu utvrđene su brojne nepravilnosti u radu Kompanije i iz ranijih godina, zbog čega su prikazivani pogrešni bilansi i sistematski godinama obmanjivani građani Crne Gore i Vlada kao osnivača".

Iz MA navode da čudi kako neko može biti iznenađen navodima revizije poslovanja kad je "on i konačno potvrdio sve ono što su i prije istog konstatovale druge državne institucije".

"Sadašnjem Odboru ni na kraj pameti nije bilo da sakriva takvo što, pri tom ne uzimaju i slobodu da istražuje i sudi bilo kome, jer za to postoje nadležni državni organi. Takođe nećemo polemisati o stručnosti, stručnost se dokazuje rezultatima a ne naslijeđenim dugovima i to prema Aerodromima CG u iznosu od skoro 15 miliona eura, Saveznoj kontroli leta u iznosu od 9,5 miliona eura, Poreskoj upravi u iznosu od oko 7 miliona, Carini od 5,5 miliona, neplaćanju obaveza prema zaposlenima još od 2011. i naslijeđenoj tekućoj nelikvidnosti u iznosu od blizu 11 miliona prema raznim dobavljačima u zemlji i inostranstvu", navode iz MA.

Dodaju da ne žele da spominju bankarske kredite koji se, zajedno sa drugim obavezama, sada izmiruju u dan.

"Kao nacionalna avio-kompanija, čuvajući svoj imidž i izuzetne kadrovske, tehničke i druge potencijale, a cijeneci neprimjerenim druga čiji vid obraćanja i komunikacije sa bilo kim, a naročito onima koji bi o imidžu ponajprije trebali brinuti, nećemo odgovarati na "umjetničke dojmove" i "naknadne pameti"", zaključuje se u reagovanju MA.

Bonus video: