Tivat i Herceg Novi dobili struju

Opštine Tivat, Herceg Novi i Kotor, bile su više sati bez struje zbog kvara na dalekovodima
138 pregleda 4 komentar(a)
dalekovod, Foto: Arhiva Vijesti
dalekovod, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.08.2014. 10:11h

Opštine Tivat i Herceg Novi bez struje su bile od 5.30 časova, a ekipe Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) nakon što su otklonile kvarove pustile su napon distributivnom sistemu Herceg Novi u 9.26 časova i distributivnom sistemu Tivat 20 minuta kasnije.

Do nestanka struje, kako je saopšteno iz CGES došlo je usljed loših vremenskih nepogoda na primorju, praćenih jakim i brojnim atmosferskim pražnjenjima, došlo je do kvara na dva 110 kV dalekovoda "Budva-Tivat" i "Herceg Novi-Trebinje".

Ekipe održavanja CGES-a su locirale kvar na oba dalekovoda, s tim što je na 110 kV DV "Herceg Novi-Trebinje" identifikovan na samoj granici, odnosno 14 kilometara od Trebinja.

Kotor više sati bez struje

Nevrijeme sa kišom, gradom, atmosferskim pražnjenjima i sjeverozapadnim vjetrom zahvatilo je jutros kotorsku opštinu i izazvalo prekid u napajanju električnom energijom. To područje bilo je više od pet sati bez struje.

Prema informaciji iz kotorske Elektrodistribucije, do prekida u napajnju je došlo zbog kvara na 110-kv dalekovodu u Grblju, između Budve i Tivta.

"Bez napajanja električnom energijom trenutno je dio Dobrote , Ljuta i Orahovac zbog oštećenja na dalekovodu sa kojeg se napaja TS 35/10 kV “Dobrota“. Napajanje iz alternativnog pravca, bi uskoro trebalo da dobiju Risan i Morinj. Bez napanja su Lepetani i Donja Lastva za koje se očekuje brzo otklanjanje oštećenja i puštanje napona. Napajanje u poslijepodnevnim časovima mogu očekivati potrošači u Kamenarima, Zelenici, Luštici, Žanjicama, kao i u selima Lučići, Prijevor, Šćepoševići i Beci", saopšteno je iz EPCG.

Dodaje se da su sve raspoložive ekipe na terenu i da ulažu napor da što prije uspostave napajanje na tim područjima .

Ekipe Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora od jutros su na terenu, prenosi agencija Mina.

Prema riječima Mila Maguda iz Direkcije, jutros je intervenisano u blizini zatvorenog bazena i na Krivoj ulici, gdje se na magistrali zadržala veća količina vode.

Kako je naveo, svi putevi na području opštine su prohodni.

Dio Cetinja bez napajanja

Kako je saopšteno iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) jako nevrijeme, koje je tokom prošle noći zahvatilo cetinjsku opštinu, prouzrokovalo je veliki broj kvarova na elektroenergetskom sistemu grada i okoline, a najveći kvar nastao je u TS 35/10KV "Stari Obod" iz koje se napaja srednji i donji dio grada.

"Ekipe EPCG ulažu veliki napor da što prije uspostave napajanje na ovom području, ali će zbog težine havarije, prekid u napajanju potrajati do poslijepodnevnih sati. Veći broj prekida nastao je i na dalekovodnoj i niskonaposkoj mreži u Riječkoj i Katunskoj nahiji i u toku je otklanjanje i ovih kvarova", navodi se u saopštenju EPCG.

Veći broj prekida nastao je i na dalekovodnoj i niskonaposkoj mreži u Riječkoj i Katunskoj nahiji.

Ekipe postepeno saniraju kvarove, ali se napajanje za područje grada , zbog složenosti sanacije oštećenja, može očekivati u poslijepodnevnim časovima.

Bonus video: