Sve je urađeno u skladu sa Zakonom, imate pravo da se žalite na rješenje

Jedna od nadležnosti Poreske uprave je utvrđivanje i naplata poreza na promet upotrebljavanih motornih vozila
167 pregleda 0 komentar(a)
telefon, porez, Foto: Shutterstock.com
telefon, porez, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 21.08.2014. 17:45h

Poreska uprava reagovala je na tekst “Poreska uprava šokirala Podgoričanina”", gdje je objavljena priča M.O. koji je tvrdio da su procjenitelji “čudno sračunali porez za njegov automobil”.

“Vijesti” objavljuju reagovanje: “Jedna od nadležnosti Poreske uprave je utvrđivanje i naplata poreza na promet upotrebljavanih motornih vozila, u skladu sa Zakonom o porezu na promet upotrebljavanih motornih vozila, plovnih objekata, vazduhoplova i letilica.

U skladu sa navedenim propisom, poreski obveznik je kupac, odnosno sticalac upotrebljavanih putničkih i ostalih motornih vozila, plovnih objekata..., dok je poreska osnovica poreza na promet upotrebljavanih putničkih i ostalih motornih vozila... tržišna vrijednost istih u trenutku nastanka poreske obaveze. Važno je istaći da se tržišna vrijednost vozila utvrđuje na osnovu podataka iz kataloga Nacionalnog biroa osiguravača, odnosno na osnovu procjene ovlašćenih vještaka za datu oblast, u slučaju žalbe obveznika na rješenje Poreske uprave.

U konkretnom slučaju, na osnovu priložene dokumentacije o kupoprodaji putničkog vozila marke'”renault', Poreska uprava, Područna jedinica Podgorica, donijela je rješenje 9. 12 .2013. godine, kojim je utvrđena tržišna vrijednost vozila na osnovu kataloga Nacionalnog biroa osiguravača u iznosu 7.088,71. Kako je kupac smatrao da utvrđena vrijednost vozila ne odgovara tržišnoj vrijednosti, uložena je žalba na rješenje. U postupku po žalbi angažovan je vještak, koji je utvrdio činjenice i sačinio nalaz po kojem je tržišna vrijednost vozila iznosila 2.984,00€. Na osnovu nalaza vještaka u Poreskoj upravi donijeto je novo rješenje, pod brojem 03/11-5-7039 od 18. 12. 2013. godine, kojim se mijenja prethodno rješenje, a poreska osnovica iznosi 2.984,00€.

Kako je vozilo promijenilo vlasnika, i novi vlasnik je u skladu sa Zakonom o porezu na promet upotrebljavanih motornih vozila, plovnih objekata, vazduhoplova i letilica u obavezi da plati porez.

Postupajući po priloženoj dokumentaciji iz koje nije moguće utvrditi stanje predmetnog motornog vozila, Područna jedinica Poreske uprave donijela je rješenje 8. 08. 2014. godine, kojim je na osnovu navedenog kataloga Nacionalnog biroa osiguravača utvrđena tržišna vrijednost vozila u iznosu od 6.602,77€. Ukoliko kupac smatra da utvrđena vrijednost vozila ne odgovara realnoj tržišnoj vrijednosti, isti ima pravo žalbe na rješenje u roku od 15 dana od dana uručenja, gdje će se u žalbenom postupku angažovati vještak, čiji će nalaz biti mjerodavan za utvrđivanje poreske osnovice.

Dakle, imajući u vidu da pri obračunu poreza na promet nepokretnosti službenici Poreske uprave vrše procjenu vrijednosti vozila koristeći podatke iz kataloga Nacionalnog biroa osiguravača, odnosno procjene ovlašćenih vještaka, to u predmetnom slučaju nije došlo do propusta niti pogrešne procjene od strane istih, već se radi o ustaljenoj proceduri utvrđivanja tržišne vrijednosti vozila, koja predstavlja praksu kako u Crnoj Gori, tako i u zemljama Evrope i svijeta”, piše u reagovanju.

Bonus video: