Pljevlja: Planiraju bazen i skijalište

Predsjednik Opštine Mirko Đačić kazao je da će ove godine u isto vrijeme objaviti tender za projektovanje i izgradnju objekta bazena.
1200 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada Opštine Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Zgrada Opštine Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja namjerava da izgradi otvoreni bazen, a u realizaciju tog projekta lokalna uprava planira da krene ove godine. Pored toga, Opština planira i da “uđe” u projekat izgradnje skijališta, koji je procijenjen na oko 120.000 eura i koje bi se gradilo na lokaciji udaljenoj od grada sedam do osam kilometara, u blizini puta Pljevlja-Prijepolje.

Predsjednik Opštine Mirko Đačić kazao je da će ove godine u isto vrijeme objaviti tender za projektovanje i izgradnju objekta bazena.

On je rekao da su ove godine za te namjene u kapitalnom budžetu opredijelili 350.000 eura, a Direkcija javnih radova 50.000. On je kazao da Direkcija u ovoj godini može da obezbijedi još novca za realizaciju tog projekta.

„Pokušali smo da dođemo do iskustva iz regiona. Išli smo u Rogaticu u kojoj se trenutno gradi otvoreni bazen. Dali su nam sve podatke o izgradnji njihovog bazena. To je neka mjera koja se može primijeniti, a iskustva ćemo uzeti ne u smislu doslovnog prepisivanja tog projekta, već kakav je otvoreni bazen potreban Pljevljima. Ima interesantan bazen u gradiću Blace. Oni su izgradili bazen koji je primjeren gabaritom Pljevljima i tu možemo crpiti neke podatke u smislu gabarita svega onoga što otvoreni bazen može imati“, rekao je Đačić.

Izgradnja bazena uvrštena je u Strategiju razvoja sporta u Opštini Pljevlja u periodu od 2018. do 2021. godine. Za izgradnju otvorenog bazena, kako je navedeno u tom dokumentu, potrebno je obezbijediti 3,5 miliona eura, a kao moguće partnere u realizaciji tog posla Opština je navela Rudnik uglja, Termoelektranu i Vladu.

Bazen bi se gradio u okviru DUP-a “Ada” nedaleko od istoimene sportske dvorane. Osim bazena,

Strategijom je planirana i izgradnja gradskog klizališta i skijališta. Klizalište bi koštalo oko 100.000 eura, za šta je potrebno, osim pribavljanja potrebnih dozvola, uklopiti i u planska dokumenta Opštine i obezbijediti kompletnu infrastrukturu i njegovu održivost.

Za realizaciju ovog projekta Opština računa na podršku Vlade, ambasada i EU fondova.

Ukupna dužina staze na planiranom skijalištu je 485 metara, plus 25 metara za dolaznu stanicu. Nagib ski-staze je 16,5 procenata. Polazna stanica vučnice je na 1.200 metara nadmorske visine, a visinska razlika je 80 m. Projekat bi podrazumijevao demontažu i remont stubova i vučnice starog skijališta na Kosanici i montažu stubova i remontovanih dijelova na novoj lokaciji. Ski-lift u selu Kosanica izgrađen je početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, a odavno nije u funkciji. Vrijedna oprema propada, a dio je bio i na meti lopova. Početkom 2002. godine na mjestu zvanom Popova njiva u blizini manastira Svete trojice, takođe je bio postavljen mini ski lift dužine 120 metara, ali odavno ni on nije u funkciji.

Opština planira da uredi i kupalište na Borovičkom jezeru, ali kao i za prethodne nije definisala rok do kada to planira da uradi. Borovičko jezero je neuređeno gradsko kupalište koje se nalazi na sedam kilometara od Pljevalja. Nastalo je 2002. godine kao posljedica eksploatacije uglja na tom području. Jezero je površine 33 hektara. Intenzivno ga koriste Pljevljaci tokom ljetnjih mjeseci. Projekat rekultivacije Borovičkog jezera uradio je Rudnik uglja.

“Ovaj prostor ima veliki kapacitet da u budućnosti bude veliko izletište i kupalište Pljevljaka, kao i stjecište sportskih ribolovaca”, tvrde u lokalnoj upravi.

Bonus video: