Univerzitet bacio 200.000 eura na sudski spor za koji je znao da gubi

Predsjednik UO Univerziteta Duško Bjelica rekao da je UCG tokom avgusta isplatio milion eura po osnovu sudskog spora dijela zaposlenih
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2014. 08:03h

Menadžment Univerziteta potrošio je najmanje 200.000 eura na sudski spor, za koji su znali da će izgubiti.

To je trećina novca koji su po osnovu uvećanih zarada bili dužni da isplate zaposlenima, a što su presudama potvrdili podgorički Osnovni i bjelopoljski Viši sud.

Zaposleni su tužili UCG jer su im uskraćene uvećane zarade od 1. 1. 2009. do 31. 12. 2012., što je bilo garantovano Kolektivnim ugovorom.

Punomoćnici te ustanove nijednog trenutka nijesu sporili potraživanja zaposlenih, ali su sudeći po podacima do kojih su došle “Vijesti” imali jasnu strategiju - spor će izgubiti, ali će bar pokušati da sa sebe skinu dio materijalne odgovornosti i prebace je na Ministarstvo finansija.

Vlada dijelom finansira rad UCG, odnosno plate blizu 1.200 zaposlenih, dodjeljujući Univerzitetu godišnji budžet koji se najvećim dijelom troši na zarade i režijske troškove.

UCG je priznao da su zaposleni u toj ustanovi u pravu, ali nije žalio novac da uđe u novi postupak pred sudom - predali su žalbu podgoričkom Višem sudu, koji je zbog preopterećenosti, spise poslao kolegama u Bijelom Polju

Uvidom u zapisnike sa ročišta, dolazi se do podatka da je državna visokoškolska ustanova na sve načine pokušala da izbjegne isplatu potraživanja 572 zaposlena. Podgorički Osnovni sud je odlučio da UCG treba da isplati više od 633.000 eura zaposlenima.

Zapisnici sa ročišta otkrivaju da punomoćnici UCG nijesu negirali da su se ogriješili o Kolektivni ugovor, te da zaposlenima godinama nijesu isplaćivali plate koje su ih sledovale.

Punomoćnik Univerziteta je, u završnoj riječi, predložio da UCG i Ministarstvo solidarno izmire obavezu prema zaposlenima na UCG.

“Punomoćnik prvotuženog (UCG) izjavljuje da ne spori osnov tužbenog zahtjeva, niti visinu tužbenog zahtjeva, a smatra da za isplatu treba da budu obavezani i prvotuženi i drugotuženi, srazmjerno procentu koji drugotuženi uplaćuje za plate tužiocima, s obzirom na to da se Univerzitet finansira iz budžeta Crne Gore”, piše u zapisniku sa ročišta.

Zaposleni su kao drugotuženog označili Ministarstvo finansija. Bez obzira na pokušaj UCG da teret presude podijeli sa Ministarstvom, sud odlučuje da ta visokoškolska ustanova mora sama da isplati potraživanja zaposlenih, ali i sudske troškove.

Sindikat UCG je ranije rukovodstvu Univerziteta ostavio rok da najkasnije do 5. decembra isplati dugovanja zaposlenima, zaprijetivši da će im u suprotnom blokirati račun prinudnom naplatom

Osnovni sud je tako presudio da UCG treba da plati 107.437 eura i za sudske troškove, koji su početkom jula prinudno naplaćeni. Tokom postupka prinudno je naplaćeno i oko 40.000 eura, jer se ponomoćnici UCG nijesu pojavili na dva ročišta.

UCG je priznao da su zaposleni u toj ustanovi u pravu, ali nije žalio novac da uđe u novi postupak pred sudom - predali su žalbu podgoričkom Višem sudu, koji je zbog preopterećenosti, spise poslao kolegama u Bijelom Polju.

Prema informacijama “Vijesti”, žalbu Višem sudu je pisao advokat, iako je generalnom sekretaru Univerziteta Jeleni Pajković u opisu radnog mjesta da zastupa ustanovu pred sudovima. To stoji u univerzitetskom aktu o unutrašnjoj organizaciji.

Ni to nije bilo dovoljno da UCG dobije na vremenu, jer je od početka bilo jasno da spor ne može dobiti - Viši sud u Bijelom Polju je u maju 2014. procijenio da “navodima žalbe nijesu dovedeni u sumnju razlozi prvostepene presude, pa je žalbu prvotuženog o glavnoj stvari valjalo odbiti i prvostepenu presudu”, stoji u odluci Višeg suda.

Sindikat UCG je ranije rukovodstvu Univerziteta ostavio rok da najkasnije do 5. decembra isplati dugovanja zaposlenima, zaprijetivši da će im u suprotnom blokirati račun prinudnom naplatom.

U avgustu isplaćeno milion eura dijelu zaposlenih i advokatima

Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Duško Bjelica juče je na pres konferenciji rekao da je UCG tokom avgusta isplatio milion eura po osnovu sudskog spora dijela zaposlenih, zbog neisplaćivanja pune zarade od 2009. do 2013.

"Izmirili smo značajan broj dugova koji su nastali prije nego je ovaj UO preuzeo dužnost. Donijeli smo i odluku da se do kraja godine nađe rješenje na koji način da se isplate dugovanja prema zaposlenima koji su imali strpljenja i razumijevanja i nijesu pokrenuli sudski spor", kazao je Bjelica.

Dio zaposelnih na Univerzitetu odrekao se dijela troškova jer tužbom nijesu tražili kamatu za zakinute zarade, vjerujući da je nerealno da je dobiju.

Obavezni su da plate puni iznos zarada

Univerzitet, koji je poslodavac tužiocima, ima pravni subjektivitet, odnosno postoji kao posebno pravno lice pa je kao poslodavac obavezan da zaposlenima isplati zaradu u punom iznosu, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

"Prema ocjeni Višeg suda u Bijelom Polju, zahtjev tužilaca u odnosu na MF je neosnovan. Dio sredstava koji Univerzitetu pripada iz budžeta Ministarstvo finansija je blagovremeno isplatilo. Dakle, ovo ministarstvo nema neizvršenih obaveza prema zaposlenima na Univerzitetu”, piše u odgovoru.

Prebacuju krivicu na žrtve

Poslanik Demokratskog fronta Branka Bošnjak nedavno je ministru prosvjete Slavoljubu Stijepoviću uputila poslaničko pitanje u vezi sa visinom sredstava koje UCG troši ulazeći u unaprijed izgubljene sudske sporove.

"Ministar Stijepović je pokušao da zamjenom teza krivicu prebaci na zaposlene i Sindikat, koji navodno nijesu bili strpljivi, iako su godinama čekali da se realizuje obračan plata u skaldu sa Kolektivnim ugovorom. To samo dokazuje da bi nadležni željeli da Sindikat bude poslušan i servilan, a ne da se bori za prava zaposlenih na UCG. Dakle, krivica se sa krivca želi prebaciti na žrtvu”, kaže Bošnjak, koja je takođe dobila spor pred sudom.

Izradu ovog teksta finansijski je podržala Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu. Njen sadržaj je isključiva odgovornost izdavača i ne odražava stavove ambasade Kraljevine Norveške.

Galerija

Bonus video: