Jednog pacijenta će istovremeno gledati onkolozi iz različitih djelova Evrope

Ministarka nauke predstavila je učesnicima SEEIIST projekat i upoznala ih sa narednom fazom
131 pregleda 0 komentar(a)
konferencija radiologa i onkologa, Foto: Saša Matić/Vlada
konferencija radiologa i onkologa, Foto: Saša Matić/Vlada
Ažurirano: 07.09.2018. 19:44h

Ministarka nauke dr Sanja Damjanović i direktor Kliničkog centra Crne Gore dr Jevto Eraković i svečano su otvorili Sastanak Mreže Jugoistočne Evrope za radiologiju i onkologiju, koji organizuje Klinički centar, u saradnji sa Ministarstvom nauke, 7 i 8. septembra 2018. godine, u Podgorici.

Tema sastanka, na kojem učestvuju direktori onkoloških centara iz zemalja Regiona, je formiranje mreže radiologa i onkologa, a što predstavlja i jednu od faza u daljem razvoju projekta Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope, odnosno Hadronske kancer terapije sa istraživanjima iz Biomedicine. To znači da će jednog pacijenta istovremeno gledati onkolozi iz različitih djelova Evrope.

Direktor Kliničkog Centra dr Jevto Eraković u uvodnom izlaganju je govorio o projektu Telemedicine, koji je pokrenut ove godine, i upravo elektronski povezuje najveću medicinsku instituciju, na čijem je čelu, sa ostalim zdravstvenim ustanovama u zemlji.

"Sve državne institucije su u obavezi da podrže ovakav projekat i čim se ukazala prilika da Klinički centar pruži podršku, nismo se dvoumili. Drago nam je što naši onkolozi imaju priliku da razmijene iskustva sa vodećim ekspertima i kolegama iz Jugoistočne Evrope, jer krajnji cilj ovog sastanka jeste da formiranje onkološke mreže Jugoistočne Evrope i voljeli bismo da sjedište bude upravo u Kliničkom centru", izjavio je direktor KCCG, dr Eraković.

Ministarka nauke predstavila je učesnicima SEEIIST projekat i upoznala ih sa narednom fazom, koja podrazumijeva formiranje kliničke mreže, a koja će radiolozima i onkolozima širom Regiona omogućiti da se međusobno povežu, ostvare kontakte sa kolegama u Institutu, kao i drugim renomiranim evropskim centrima i bolnicama.

"Ovo nije samo povezivanje onkologa regiona, već je cilj da se ojača infrastruktura, zato što je bitno da se povežu onkološke institucije, ne samo sa ovim institutom, nego i evropskim onkološkim institucijama", istakla je Damjanović i kazala da je Ministarstvo nauke nedavno apliciralo za sredstva u iznosu od 2 miliona eura i koncept „Mreža Zapadnog Balkana za radiologiju i onkologiju“ je kandidovan u okviru Višekorisničke MB IPA 2019.

Bonus video: