Buka klima iz dvorišta muči stanare tri zgrade u Budvi

U Ulici žrtava fašizma broj 60 i 62 ne može da se živi, piše u otvorenom pismu “svim nadležnim institucijama”
97 pregleda 11 komentar(a)
Budva klime, Foto: Vuk Lajović
Budva klime, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 20.08.2014. 18:55h

Stanari zgrade u naselju Torzin u Budvi, u blizini Autobuske stanice uputili su otvoreno pismo nadležnim institucijama sa molbom da ih zaštite, jer su zbog nesnosne buke velikog klimatizacionog sistema prinuđeni da se iseljavaju.

Riječ je o novom kompleksu od tri zgrade, jedne koju je gradio Fond za solidarno stambenu izgradnju, drugu firma "14. septembar" i treću investitor “Meastral inžinjering“.

Zgrade sa unutrašnje strane imaju nekoliko spoljnih klimatizacionih jedinica, namijenjenih za poslovne prostore, a zbog kojih je “život u stanovima tokom konstantne 24 časovne buke praktično nemoguć”.

U peticiji koju je potpisalo 40 stanara se navodi da su se uzalud proteklih godinu obraćali svim nadleženim institucijama, kako na lokalnom tako i na državnom nivou.

"Živimo u Budvi, naselje Torzin, Ulica žrtava fašizma broj 60 i 62. Suočeni smo sa, za nas nerješivim problemom, koji nam uništava zdravlje i onemogućava normalan život. U dvorištu zgrade instalirana je spoljna jedinica za klimatizaciju poslovnih prostora u prizemlju zgrade, i garažnog dijela u suterenu. To postrojenje, koje je industrijsko slobodno možemo reći, proizvodi buku već dvije godine od kada smo se uselili. Prije par mjeseci, vlasnik prodavnice u prizemlju postavio je takođe spoljnu jedinicu za rashladni sistem, bez pitanja i saglasnosti stanara tri lamele koje čine dvorište zgrade. Dvorište je u obliku slova P ćiriličnog, sa po sedam ili osam spratova. Jedna od tri lamele nije uknjižena, nema građevinsku dozvolu, te samim tim sumnjamo u zakonitost otvaranja tog marketa. Obraćali smo se više puta investitorima za ove dvije godine, ali bez rezultata. Tvrde da imaju dozvolu za pomenuto postrojenje“, piše u peticiji.

Ima ih i u TQ plazi, pa se ne mogu čuti

"Informisali smo se da ta vrsta postrojenja ne smije da se postavlja na takvom mjestu. Da li je nadležna služba za izdavanje dozvole zakazala, ili je nešto drugo po srijedi, ne znamo. U TQ Plazi takođe se nalazi mnoštvo poslovnih prostora, pa se ne vidi, a kamoli čuje rashladni sistem. Mnogi od nas su živjeli u milionskim gradovima, ali ovoga čuda nijesmo ni vidjeli ni čuli“, piše u peticiji.

Još više bole rate za kredit

Dodaje kako su se obraćali i Fondu za solidarno stambenu izgradnju gdje, tvrde, nijesu naišli na razumijevanje.

"Obraćali smo se i vlasniku marketa, ali bez rezultata. Obraćali smo se više puta Komunalnoj policiji, koja je po zakonima Crne Gore nadležna da rješava ovakve probleme, ali ništa. Potom dostavili u pisanoj formi sa peticijom oko 40 potpisnika, ali niko nije reagovao. Naš predstavnik je bio u Komunalnoj policiji prošle sedmice po zapisnik, ali nije ništa ostvario, zapisnika nema. Buka je neizdrživa, i danju i noću. Osjećamo se kao u getu, dali smo toliki novac za stanove, za svoje uništenje, podigli kredite, krepavamo u bijedi da bi imali svoj krov nad glavom. Zašto? Kada smo gledali stanove, buke nije bilo, sve je bilo ugašeno“, piše u pismu stanara.

Oni upozoravaju da je u Japanu sagrađeno mnogo nuklearnih centrala, ali da svaka ima dozvolu za rad, ali ne i dozvolu da truje stanovništvo.

"Hitler je trovao gasom, a nas uništavaju zvukom, što je mnogo morbidnije“, zaključuje se u otvorenom pismu stanara iz Ulice žrtava fašizma.

Muzika sa šankova u Herceg Novom bez ograničenja

“Buka u Herceg Novom već godinama teroriše mještane i turiste. Kad je usvojen Plan akustičnog zoniranja, u Skupštini opštine, mislili smo da će taj dokument zaista imati snagu i aktivirati mehanizme protiv neprimjerene muzičke buke, koju emituju barovi uz otvorene šankove, i restorani, na potezu od Škvera, do tunela, Milašinovića plaže i Igala“, saopštilo je Ekološko društvo Boke Kotorske.

"Jaka, psihodelična muzika, se emituje katkad i u poslijepodnevnim časovima, i traje do duboko u noć”, piše u saoštenju.

Dodaje se i kako i ljeti u Herceg Novom žive i ljudi koji redovno odlaze na posao, a da većina turista dolazi jer želi mir i odmor.

Bonus video: