Nikšić: Za obnovu četiri osnovne škole dva miliona eura

„Učenici i nastavnici radiće u mnogo boljim uslovima", rekao je Obren Papović, direktor škole „Jagoš Kontić“
103 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2014. 14:36h

Predsjednik i potpredsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović i Dragan Perović, obišli su danas sa izvođačem radova Daliborom Milovićem škole u kojima je u toku realizacija projekta „Program energetske efikasnostu i javnim zgradama“.

Projektom su u Nikšiću obuhvaćene osnovne škole „Jagoš Kontić“, „Milija Nikčević“, „Mileva Lajović Lalatović“ i „Braća Ribar“, a za njihovu rekonstrukciju biće utrošeno oko dva miliona eura.

Nosilac projekta je Direktorat za energetsku efikasnost Ministarstva ekonomije u saradnji sa Ministarstvom prosvjete a sredstva su obezbijeđena na osnovu ugovora o kreditu i finansijskom doprinosu, potpisanog između Njemačke razvojne banke KfW i Vlade Crne Gore.

Izvođač radova, čiji rok završetka je 28. decembar ove godine, je konzorcijum „Roaming“ koga čine četiri preduzeća iz Nikšića.

„Projektom se mijenja praktično kompletna bravarija, prozori, vrata, krovna konstrukcija, fasade, i djeca će ovu školsku godinu početi u mnogo boljim uslovima. U narednom periodu apliciraćemo da i ostale škole budu obuhvaćene ovim projektom, a nadam se da će i zgrada opštine sledeće godine na ovaj način unaprijediti energetsku efikasnost“, kazao je Grbović.

Prema riječima Obrena Papovića, direktor škole „Jagoš Kontić“, u toku su radovi na fasadi i krovu, a biće promijenjeno osvjetljenje, gorionik, dotrajali radijatori...

„Učenici i nastavnici radiće u mnogo boljim uslovima. Moram reći da je ova škola kao ’saće meda’ – kolektiv radan, djeca takođe i sa nastavnicima, roditeljima i učenicima sklopili smo trougao međusobnog“, kazao je Papović i dodao da podršku imaju od resornog ministarstva, lokalne lokalne uprave i Mjesne zajednice.

Cilj projekta „Program energetske efikasnostu i javnim zgradama“ je unaprjeđenje energetske efikasnosti u obrazovnim ustanovama koje su u nadležnosti Ministarstva prosvjete, poboljšanje ukupnih uslova za rad i boravak učenika i nastavnog osoblja, kao i smanjenje potrošnje

enregenata za najmanje 20 odsto po objektu. Projektom se teži podići svijest javnosti o benefitima implementacije mjera energetske efikasnosti, i o potrebi za racionalnim korišćenjem energije.

Galerija

Bonus video: