CPC traži od vlasti zaštitu od "nasilja SPC"

“Sloboda vjeroispovijesti pravoslavnih crnogorskih vjernika u onom dijelu od Turaka okupirane Crne Gore, bila je na višem nivou od uslova koje je stvorila okupatorska i devastatorska SPC u Crnoj Gori"
17 komentar(a)
CPC, Opštecrnogorski zbor, Foto: Danijela Lasica
CPC, Opštecrnogorski zbor, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 20.08.2014. 09:43h

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) zatražila je od vlasti da je zaštiti od "nasilja Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori", a ne da, kako su saopštili, štiti njenu rušilačku misiju.

“Molimo crnogorsku vlast da nas zaštiti od nasilja SPC u Crnoj Gori, a ne da štiti uzurpatorsku i okupatorsku SPC i njenu rušilačku misiju. Ukoliko nas naša vlast u našoj suverenoj i međunarodno priznatoj državi ne zaštiti, za čiju smo slobodu i suverenitet dali veliki doprinos, bićemo prinuđeni da se zaštitimo sami”, kazao je mitropolit Mihailo.

Kako je saopštio, “za vrijeme dvočlane srpsko-crnogorske federacije poznate pod imenom Savezna Republika Jugoslavija“ uknjiženi su na nezakonit način 12 kvadratnih kilometara crkvenog zemljišta i većina postojećih crkava i manastira na SPC u Crnoj Gori.

Time su, kako je saopštio Mihailo, sveštenstvo i vjernici CPC zadobili status kao i “u od srpske vojske okupiranoj Crnoj Gori, 1918. godine pa nadalje u doba građanskog rata, srpskog bijelog terora i komitskog oslobodilačkog crnogorskog nacionalno-oslobodilačkog pokreta”.

“Sloboda vjeroispovijesti pravoslavnih crnogorskih vjernika u onom dijelu od Turaka okupirane Crne Gore, bila je na višem nivou od uslova koje je stvorila okupatorska i devastatorska SPC u Crnoj Gori. Turci nijesu pretvarali crkve u džamije, niti ih devastirali izmjenom eksterijera i enterijera, dok ih je SPC u Crnoj Gori devastatorski pretvorila u svetosavke objekte”, kaže se u saopštenju.

Iz CPC navode da se srpski sveštenici, “nastavljajući devastatorsku misiju u Crnoj Gori”, lažno predstavljaju kao crnogorski sveštenici.

“Pri čemu kontinuirano prevode Crnogorce u Srbe. Jedan od takvih je srpski pop na Cetinju Gojko Perović”.

Bonus video: