Nalaz vještaka nedvosmislen: Hotel Rudnik mora biti srušen

U nalazu vještaka navedeno je da je objekat u stanju neizbježnog daljeg obrušavanja pa predstavlja veliku opasnost po susjedne objekte, za saobraćajnicu i bezbjednost
1 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2014. 14:10h

Objekat bivšeg hotela Rudnik u centru Herceg Novog mora biti srušen, nalaz je sudskog vještaka koga je nazhtjev Opštine angažovao Osnovni sud u Herceg Novom.

Zub vremena, nebriga, nesloga nasljednika, a na kraju i nalaz građevinskog vještaka presudili su objektu koji se prije dvadesetak dana dodatno urušio.

"Nalaz je nedvosmislen. Opštinska Komunalna policija treba da sprovede proceduru prema Zakonu o uređenju prostora. To znači da se ovaj nalaz i mišljenje vještaka dostavi svim uknjiženim vlasnicima da u određenom roku izvrše nalog za rušenje. Ukoliko oni to ne urade u datom roku to će uraditi Opština o njihovom trošku", objasnio je dalju proceduru v.d. predsjednik opštine Milan Vajagić.

Objekat je u katastru uknjižen na 12 fizičkih lica i jedno pravno AD Vektra Boka. Riječ je o dvije parcele od 293 i 269 m² na atraktivoj lokaciji u centru grada.

Treba napraviti i Elaborat o rušenju, i predračun troškova. U nalazu vještaka navedeno je da je objekat u stanju neizbježnog daljeg obrušavanja pa predstavlja veliku opasnost po susjedne objekte, za saobraćajnicu i bezbjednost saobraćaja kroz Njegoševu i ulicu Partizanski put, a posebno za prolaznike.

Podsjećamo da je opštinska inspekcija još 1998. godine donijela rješenje o rušenju, koje je odlagano zbog protivljenja bivših vlasnika, a potom zbog besparice, ali i neažurnosti i nedostatka volje lokalne vlasti.

Iako je u budžetu opštine još prošle godine opredijeljeno 50 hiljada eura za rušenje Rudnika, odluka nikada nije sprovedena. Gradski hotel Rudnik sagrađenje 30-tih godina prošlog vijeka. Pedesetih godina nakon nacionalizacije korišćen je kao ugostiteljski objekat i kancelarije HTP Boka sve do zemljotresa kada je dosta oštećen.

Poslije Drugog svjetskog rata hotel je bio omiljeno sastajalište Novljana, ali i gostiju koji su dolazili u grad. U Rudnik su često svraćali Ivo Andrić, Dušan Kostić, Branko Ćopić i drugi književni velikani.

Galerija

Bonus video: