Rektor poklanja Univerzitet DPS-u

Mladim kadrovima nije omogućeno da rade i nem uslova za njihovo usavršavanje, smatra profesoica Jelisava Kalezić
86 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2014. 06:52h

Rektor Univerziteta Crne Gore Predrag Miranović danas bi trebalo da preda funkciju Radmili Vojvodić. Ovo je prvi put nakon 15 godina da će kadrovi DPS-a preuzeti upravljanje Univerzitetom od kolega iz koalicionog SDP-a.

Miranovićev šestogodišnji mandat biće upamćen po brojnim aferama koje su za to vrijeme izbile ili traju na UCG, a pitanje je u kakvom će stanju Vojvodić preuzeti državnu visokoškolsku instituciju.

Problemi na UCG su počeli već u drugoj godini Miranovićevog mandata - tužilaštvo je 2009. provjeravalo anonimnu prijavu protiv tadašnjeg dekana Pravnog fakulteta Ranka Mujovića. Taj slučaj je dokazao da Miranović ima namjeru da na najbolji mogući način doprinese razrješenju krize na tom fakultetu, a iako je podržavao jedno vrijeme profesore, od toga je odustao godinu dana kasnije.

Miranovićev šestogodišnji mandat biće upamćen po brojnim aferama koje su za to vrijeme izbile ili traju na UCG

Profesori sa Pravnog fakulteta nezvanično kažu da nijesu sigurni da li je njegova kasnija podrška izostala jer “nije smio ili nije mogao da im pomogne”. Univerzitet je za vrijeme Miranovićevog mandata imao i mnogo finansijskih problema, od neisplaćenih uvećanih zarada do isključivanja vode i struje zbog neplaćenih računa...Početkom 2013. Upravni sud je blokirao račun UCG, zbog tužbe kompanije "Kroling", koja od državnog univerziteta potraživala skoro 1,3 miliona eura za gradnju “profesorskih” zgrada i novu zgradu za tri fakulteta. Problem je prevaziđen tako što je Univerzitet vratio “Krolingu” dva stana.

Sporne su i raspodjele stanova profesorima, uručeni otkazi saradnicima u nastavi, osporavani mnogi izbori dekana...

Profesorica Građevinskog fakulteta u penziji i član skupštinskog Odbora za prosvjetu Jelisava Kalezić ocijenila je da je UCG već godinama partijski feud.

“Sve to vrijeme ide se na urušavanje državnog Univerziteta, pa je tako, čini mi se, i prethodni rektor Ljubiša Stanković iz redova SDP bio zapravo stečajni rektor, jer se ni tada nije radilo, a ni sad se ne radi u korist UCG”, smatra Kalezić.

Prema njenim riječima, malverzacijama na UCG i njegovim fakultetima trebalo je da se pozabavi tužilaštvo zbog malverzacija sa univerzitetskim zemljištem, neprimjerenim raspodjelama stanova.

Ona ocjenjuje da je od svega ovoga gora činjenica da mladim kadrovima nije omogućeno da rade, ali i da nema uslova za njihovo usavršavanje. “Univerzitetu treba jaka ličnost koja će spriječiti eroziju ustanove,”kaže ona.

Univerzitet bez rejtinga u Evropi

Direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević rekla je da nova rektorka preuzima Univerzitet koji ne može da se pohvali značajnim rejtingom u Evropi, koji se percipira kao visoko koruptivan, kadrovski urušen i hermetički zatvoren za mlade, ali i finansijski iscrpljen.

“Država se istovremeno sve više okreće privatnim univerzitetima, UCG na kojem kritička misao ne stanuje i na kojem se zvanje plaši znanja”, ocijenila je Uljarević. O stanju koje nasljeđuje buduća rektorka Radmila Vojvodić nije bila voljna da govori. Ona nije odgovarala na pozive i poruke “Vijesti”.

Izgubili kritički pogled na stvarnost i budućnost

Daliborka Uljarević je naglasila da je proces preuzimanja UCG suštinski započeo dolaskom Duška Bjelice na čelo Upravnog odbora te ustanove.

“On je, u prvoj fazi, marginalizovao rektora Miranovića i SDP kadrove, a nedugo nakon toga sve one koji su percipirani kao nedovoljno partijski podobni (odnosno nedovoljno bliski DPS) ili jednostavno kritički orijentisani. Zato sada imamo UCG koji je izgubio, uz čast par rijetkih izuzetaka, kritički pogled na stvarnost u kojoj živi, ali i u odnosu na samu budućnost Univerziteta”,

Galerija

Bonus video: