Mugoša sakrio 4.000 kvadrata?

Mugoša je “Vijestima” u kratkom telefonskom razgovoru kazao da je na odmoru i da ga ne uznemiravaju
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.08.2014. 16:46h

Bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša Komisiji "za sprječavanje sukoba interesa nije prijavio tačne podatke o svojoj imovini.

To se može zaključiti uvidom u zvanične podatke na sajtu Komisije za sprječavanje sukoba interesa, gdje u posljednjem izvještaju iz 2014. godine piše da bivši gradonačelnik posjeduje ukupno 15.944 metra kvadratnih nepokretne imovine zemljišta i objekata.

Međutim, uvidom u katastarske podatke Uprave za nekretnine može se vidjeti da Mugoša ima ukupno 20.184 kvadrata nepokretne imovine.

Ako su podaci sa njenog sajta tačni, Komisija nije obaviještena o postojanju 4.240 kvadrata, koji su u vlasništvu bivšeg gradonačelnika.

Prema članu 19. Zakona o sprječavanju sukoba interesa javni funkcioneri su dužni da u Izvještaju o imovini navedu tačne pune podatke.

Komisiji prijavljeno 15.944 kvadrata (gore), ali evidencija katastra kaže drugačije (dolje)

Takođe, dužni su i da u slučaju promjene podataka iz Izvještaja, koji se odnose na uvećanje imovine preko 5000 eura, to prijave Komisiji u roku od 30 dana od dana nastanka promjene.

Kazne za javne funkcionere, ukoliko prekrše pomenuti član Zakona sprječavanju sukoba interesa, kreću se od 300 do 1.500 eura.

Mugoša je “Vijestima” u kratkom telefonskom razgovoru kazao da je na odmoru i da ga ne uznemiravaju.

Prema katastarskim po đacima Mugoša ima imovinu u Donjoj Gorici i Tološima (Mareza).

U Donjoj Gorici posjeduje ukupno 3.146 kvadrata nepokretne imovine, dok u Tološima ima 17.038.

Prema istim podacima većinu imovine bivši gradonačelnik stekao je nasljeđem, a dio građenjem, pravnim propisom i odlukama državnog organa.

“Vijesti” su prije nekoliko dana objavile da je Mugoši država u februaru 2001. vratila zemljišni kompleks Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Donjoj Gorici od 2.484 kvadrata, iako je njegovoj porodici poslije rata oduzeto (eksproprisano) 1.400 kvadrata zemlje.

To je ustanovljeno nakon uvida u rješenje Uprave za nekretnine koje je potpisao tadašnji i sadašnji načelnik Uprave za nekretnine Područna jedinica Podgorica Slavko Simović i izvješta ja te ustanove iz ove godine. Bivši gradonačelnik je u međuvremenu, j kako “Vijesti” ^ saznaju, prodao parcelu, čiji je novi vlasnik Jelena Burić.

Galerija

Bonus video: