Koja je prava: Objavljene dvije animacije objekta na Crnom jezeru

Stijepović: Ovakvim postupanjem se omogućavaju i pomažu korupcioni trendovi
123 pregleda 1 komentar(a)
restoran Crno jezero, Foto: NTOCG
restoran Crno jezero, Foto: NTOCG
Ažurirano: 18.08.2014. 13:46h

Direktor NVO “Centar za razvoj Durmitora” Darko Stijepović kaže da se tek nakon medijske pažnja i javnog zbora na Crnom jezeru, prvi put u javnosti pojavila animirana slika novokomponovanog objekta na Crnom jezeru.

"Pojavile su se dvije različite slike, jedna u “Informeru” a druga u “Vijestima”. Ministarstvo turizma i održivog razvoja i Preduzeće za nacionalne parkove su nevladinim organizacijama cijelo ljeto odbijali da dostave slike i projekat novokomponovanog objekta. Nijesmo mogli da fotokopiramo ništa iz projekta. Onda su izdali građevinsku dozvolu i isti dan je kompletno Ministarstvo otišlo na odmor.

Tek kad nam se omogući fotokopiranje možemo reći koja je animacija objekta istinita a koja lažna. U dosadašnjem postupku odlučivanja Preduzeće i Agencija za zaštitu životne sredine su krili rad na projektu, ignorisali crnogorsku javnost, civilni sektor Crne Gore ali i lokalnu zajednicu Žabljaka, njene građane i organe", navodi Stijepović u saopštenju i konstatuje da je njegovim stavovima suprostavljenim institucijama bilo stalo do opšteprihvaćenog i najkvalitetnijeg rješenja onda bi bio raspisam međunarodni tender za najbolje idejno rješenje i sproveden transparentan postupak izbora, kako je to urađeno 1985. godine sa ranijim projektom Doma na Crnom jezeru.

Stijepović smatra da se ovakvim postupanjem omogućavaju i pomažu korupcioni trendovi jer su tajnost i netransparentnost postupaka prvi uslov za korupciju koja se u ovom slučaju osjeća na sve strane.

"U svojim reagovanjima JP Nacionalni parkovi Crne Gore nijednom nijesu osporili ove ključne primjedbe u vezi tajnosti i netransparentnosti postupka već samo trivijalnosti i podli pokušaj zamjene teza na koje nijesmo ni ukazivali. Agencija nije ništa osporila jer su naše primjedbe tačne pa ih nijesu ni mogli osporavati već su se, ćutanjem, složili sa njima. Javnost je upoznata sa činjenicom izgradnje prije dva mjeseca u par vijesti na javnom servisu a list nacionalnih parkova je gradnji posvetio samo mali tekst na zadnoj strani.

Saglasnost na projekat gradnje koje je izdala Agencija za zaštitu životne sredine je izdata suprotno mišljenjima nauke i stručnjaka za zaštitu životne sredine. Neshvatljivo je i nemoralno da nije urađena studija uticaja na životnu sredinu izgradnje objekta iako se u Budvi, Herceg Novom ili Podgorici i za obični kiosk ili antenu mobilne telefonije traži studija uticaja na životnu sredinu i organizuje javna rasprava. Sve to, iako su imali zajedničko pismo upozorenja šest najuglednijih eksperata iz oblasti ekologije, prof. dr Lješevića, prof. dr Stevanovića, prof. dr Stankovića, prof. dr Radovića i prof. dr Markovića, u kome stoji da treba redukovati i dosadašnju restoransku ponudu i po obimu i vremenu aksploatacije.

Ugledni profesori i akademici upozoravaju da je svaki atak na Crno jezero zločin prema prirodi. Činovnici Agencije su postupili suprotno i odbili da razmotre mišljenje tih stručnjaka", kaže Stijepović i dodaje da je poražavajuće to što su drastično povećali broj restorana na Crnom jezeru i time najavili dalju užasavajuću, protivzakonitu i nemoralnu, urbanizaciju do sada najzaštićrnijeg prostora u Crnoj Gori.

Stijepović smatra da novoizabrani direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Spahić treba da za protivzakonitu i nemoralnu saglasnost i odbijanje da uradi studiju, odgovara i da bude smijenjen jer je zloupotrijebio službenu poziciju.

"U Preduzeću za nacionalne parkove (to više nije javno preduzeće) treba da javno odgovore na primjedbe kolega iz drugih nacionalnih parkova i iznesu ono što im je nedavno rekao predsjednik Nacionalnih parkova Evrope. Je li mu se zgadilo Crno jezero? Izostale su reakcije na naše ključne primjedbe. Nije odgovoreno na fundamentalne primjedbe u vezi sa kanalizacijom i drugom otpadnom vodom već se ogavno ćuteći ignorišu ozbiljne primjedbe da se otpadna i kanalizaciona voda slivaju u Crno jezero na samo trista metara od bunara iz kojih se Žabljak snabdijeva vodom za piće.

Ponovimo da i sada dva postojeća kafića-šanka-restorana otpadne vode izručuju otvoreno u prirodu. U projektu nije navedeno kako će se zagrijavati restoran, zašto kriju građevinsku dozvolu za stari restoran. Samo pominju da će graditi u granicama zapaljenog restorana! Zato što je zapaljeni restoran bio divlje nadograđivan. Tvrde, čak i u projektu novokomponovanog restorana-menze, da ne postoji projekat starog Doma nacionalnog parka.

Projekat postoji i mi smo ga imali na uvid i možemo ga prezentirati javnosti. Čemu sve ove laži i obmanjivanja i pokušaji da se nametne neautentični objekat novokomponovanog restorana-menze koji sa durmitorskom tradicijom i gradnjom nameće projekat prostačke konfekcijske menze", kaže Stijepović.

Bonus video: