Na Ivanovim koritima počela "Ljetnja škola nauke": Glavni problem svijest građana

"Samo blagom promjenom te svijesti, mogli bismo da napravimo veliki napredak na polju ekologije i zaštiti životne sredine", kaže Benderać
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2014. 18:13h

Već drugu godinu dio ljetnjeg raspusta, 17-godišnji Petar Benderać iz Herceg Novog, provodi na Ivanovim koritima, gdje u okviru “Ljetnje škole nauke" unapređuje svoje znanje iz prirodnih nauka, izvodi eksperimente i demonstrira svoj talenat.

Kao neko ko je školom usko vezan za biologiju, Petar je ove godine na Kampu našao posebno zanimljive teme.

"Smatram da kao društvo ne brinemo dovoljno o prirodi i da ovdje postoji dosta potencijala koji bi se mogao iskoristiti, da bi ta briga i odnos prema prirodi bili na potrebnom nivou. To je jedan od razloga zbog kojeg i volim ovaj kamp, koji meni i mojim vršnjacima pokazuje da Crna Gora ima velike prirodne potencijale, koje ne iskorišćava, ili dozvoljava drugima da to rade", kaže Petar.

Osnovi problem je u svijesti građana

Ovaj budući naučnik već sada zna da je osnovni problem u svijesti naroda.

"Samo blagom promjenom te svijesti, mogli bismo da napravimo veliki napredak na polju ekologije i zaštiti životne sredine", kaže sagovornik "Vijesti".

Kamp inače organizuje Fondacija Prona, koja to radi od 2008. godine. Tokom prethodnih šest godina, školu su pohađali najbolji učenici generacije. Među prvim polaznicima, tada “Škole fizike”, bila je i Jelena Vučinić, danas doktor nauka i koordinator ovogodišnje škole.

"Sjećam se odlično prve škole, jer sam bila njen polaznik. Zatim sam bila asistent u čitavom programu, a danas sam ovdje u svojstvu predavača. Mislim da moj primjer na najbolji način pokazuje kako ide taj put Prone", kaže kroz osmjeh Vučinić. Dodaje da ove godine Kamp pohađa 30 najboljih srednjoškolaca, od 80 koliko ih se prijavilo na konkurs, a da u pokušaju da na Lovćen prenesu atmosferu sa fronta moderne nauke, na kampu učestvuju profesori iz Crne Gore i sa istaknutih naučnih institucija, poput Kembridža, Oksforda, Harvarda, MGU Lomonosova, Univerziteta u Tokiju, Vajsmanovog instituta, Ruske akademije nauka... "Glavni cilj kampa je da se djeci omogući da čuju ona najnovija znanja iz oblasti nauke i da se na neki način zainteresuju za nauku, naučo-istraživački rad, jer u nauci se nalazi budućnost", smatra Vučinić.

"Učen je svuda učen"

Direktor Fondacije “Prona” Jovan Mirković, obraćajući se polaznicima škole, svoje izlaganje počeo je starom izrekom – “Uz svoje učitelje naučio sam mnogo. Uz prijatelje još više. Od mojih učenika najviše”.

"Učen je svuda učen, a zanje nas čuva. Lovćen je za Crnu Goru istorijska vertikala slobode, a kako je odbrana životom skopčana i kako odbrambena sposobnost zemlje sve više zavisi od naučne pismenosti populacije, molio bih koleginicu, ministarku odbrane Milicu Pejanović-Đurišić da otvori školu", kazao je Mirković, najavljujući specijalnu gošću ovogodišnjeg kampa.

Ministarka Pejanović- Đurišić obećala je mladim kolegama da će Vlada, čiji je član, raditi na stvaranju što boljih uslova, kako bi mladi naučnici svoj talenat i znanje ugrađivali u državu Crnu Goru.

"Želim da iskoristim priliku da vas sve zajedno ohrabrim, da nakon ovih vaših početaka, koji su vezani za izuzetno društveno korisnu misiju koju Fondacija Prona ima, imate dovoljno motivacije, želje i snage, da i u narednim godinama nastavite da izgrađujete ono što je kao Crna Gora društvo znanja", kazala je ministarka. Ona je dodala da već sada ministarstvo nauke radi na stvaranju ambijenta koji će i starijim, ali i gerenracijama koje dolaze, omogućiti da se naukom bave na adekvatan način. "U tom kontekstu, naše evro-atlanske integracije su ključ uspjeha. Na taj način mi ćemo svi zajedno postati dio evropskog i globalnog istraživačkog prostora, u kome ćemo odmjeravati svoj talenat, znanje i mogućnosti. To je nešto što će vama dati jednu veliku snagu, da dokažete što su vaše mogućnosti na tako širokom prostoru. A onda ćemo svi zajedno, rezultate do kojih dođete, primjenjivati na našem prostoru", kaže Pejanović-Đurišić. Osim predavanja, polaznici škole tokom dana učestvovaće u sportskim takmičenjima, šetnjama po Lovćenu, izletu do mora, a za večernje sate predviđene su filmske projekcije i različite grupne aktivnosti. Kao i prethodnih godina, posebna pažnja je posvećena širenju svijesti o Crnoj Gori kao mogućem modelu održivog ekološkog razvoja.

Svi polaznici kampa će učestvovati i u akciji pošumljavanja na odobrenoj lokaciji u NP Lovćen. Inače, Fondacija Prona Ljetnju školu nauke organizuje pod pokroviteljstvom Skupštine Crne Gore, a partneri na projektu su Ministarstvo nauke, Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo odbrane, a prijatelji Evropska komisija, Horizont 2020 i Radio klub.

Ove godine polaznici kampa raspravljaće o više važnih pitanja iz nekoliko naučnih oblasti -ICT rješenja za e-Crnu Goru; Obnovljivi izvori energije; Ekonomija životne sredine: Zašto su nam bitna zaštićena područja?; Vrijeme - šta je to i možemo li ga usporiti ili ubrzati? Spoljašnji i unutrašnji pogled na ličnost; Ljubiteljska posmatranja neba; Bezbjedna hrana – kvalitetniji i zdraviji način života; Ljudska prava – borba za ljudsko dostojanstvo; Menadžment sistemskog rizika posle globalne finansijske krize - Teorija mreža; Vorteksna stanja u mezoskopskim sistemima; Računarstvo inspirisano biologijom; Profilisanje i Aldijanin čvor; Osnovi kriptografije; Studije u inostranstvu; Nauka, inovacije, razvoj; Zašto treba proučavati istoriju? - samo su neke od tema u programu Kampa.

Crna Gorija dobija specijalnu laboratoriju

Ministarka odbrane kazala je da u njenom ministarstvu postoji jaka volja i spremnost da se sve ono što su istraživanja koja se mogu primjeniti, podrži na pravi način.

"Mi to radimo na mnogim poljima. Narednih dana bićemo u prilici da otvorimo posebnu laboratoriju, koja će se baviti u okviru NATO-Kepsovog projekta, monitoringom i posmatranjem svega onoga, kao što su rizici od različitih ekoloških incidenata u našem okruženju", najavila je Pejanović-Đurišić.

TV Vijesti: Milica Delibašić

Galerija

Bonus video: