Vlada najavljuje istopolne zajednice u Crnoj Gori do 2018.

"Uspjeli smo da postignemo da jedna globalna priča stanuje u Crnoj Gori, na jednak način na koji stanuje danas u Los Anđelesu ili u Torontu", ističe Kojičić
76 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2014. 14:06h

Savjetnik crnogorskog premijera za ljudska prava, Jovan Kojičić, rekao je da se Crna Gora priprema za usaglašavanje modela, po kome bi, u skorijoj budućnosti, istopolnim partnerima omogućili da ozakone svoju vezu.

U Hrvatskoj će uskoro biti ozakonjene prve istopolne zajednice. Crna Gora se, kako navodi Radio Slobodna Evropa, obavezala da do 2018. omogući istopolne životne zajednice. Upitan koliko je Crna Gora blizu toga u ovom trenutku, Kojičić je kazao da "smo zagazili u taj proces".

"Taj proces i tok izrade samog Zakona će u tom dijelu trajati upravo u tim okvirima kako smo i predvidjeli Vladinom strategijom za unapređenje položaja LGBT osoba u Crnoj Gori, 2013. – 2018. godina. Zajedno sa Evropskom komisijom i međunarodnim ekspertima, uključujući i lokalnu LBGT zajednicu, krenuli smo u taj proces. Mi smo se odlučili da krenemo sa učenjem o različitim modelima registrovanog partnerstva, ali i sa procesima koji su se odvijali u tim zemljama. Napravili smo paralelu u tom dijelu sa Hrvatskom, holandskim modelom, njemačkim i francuskim. Tu su nam se priključili vrlo ugledni međunarodni eksperti i pomagala nam je delegacija Evropske komisije u Crnoj Gori, ali i naše kolege i partneri iz SAD-a i Kanade."

Napominje da je Crna Gora daleko brža u tom procesu nego što su bile pomenute zemlje.

"U Holandiji je trebalo 11 godina da se jedan takav zakon desi, u Austriji oko sedam godina, u Hrvatskoj je to trajalo od onog zakona iz 2003. godine, da bi se to sada pretvorilo u Zakon o registrovanom partnerstvu. Crna Gora je postavila jedan takav cilj za pet godina".

Upitan kojem modelu je Crna Gora najbliža, Kojičić je kazao da će to biti kombinacija različitih modela.

"Čitao sam hrvatski zakon i lično sam u tom dijelu impresioniran rješenjima", rekao je za RSE, te dodao:

"Čini mi se da Crna Gora ide stopama kojim je išla Hrvatska, ali će to ići nešto brže kod nas".

Savjetnik premijera je naglasio da je u ovom slučaju najbitnije pripremiti zajednicu i cjelokupno društvo za takvo nešto.

RSE podsjeća da je u Crnoj Gori prije nekoliko godina Skupštini dostavljena inicijativa da se usvoji Zakon o istopolnim zajednicama, ali se sa tim stalo.

Tu se samo postavlja pitanje koliko su akteri na crnogorskoj političkoj sceni spremni na usvajanje Zakona kojim bi istopolni partneri mogli da ozakone svoju vezu.

"Vjerujem da će raspoloženje postojati, ali u ovom trenutku nemam nikakav pokazatelj koji bi rekao ni da ni ne. Želim da vjerujem, ali mislim da u tom dijelu treba raditi i da je to sastavni dio ovog procesa. Upravo argumentima, činjenicama i kvalitetom čitavog procesa, kako se Vlada opredijelila da to radi, zaista se čini da ćemo mi prezentovati vrlo jasne argumente. Treba raditi na edukaciji i političkoj participaciji, ali za sada vjerujem, što se tiče vladajuće koalicije, da takvo raspoloženje postoji", rekao je.

Sa Parade ponosa u Podgorici

Do prije pet godina o ovom Zakonu se nije ni razmišljalo i ta tema se uopšte nije potezala, dok je danas priča drugačija. Na pitanje koliko su rasprava i konkretna djela zaista iskrene želje države da unaprijedi položaj LGBT zajednice u Crnoj Gori, a koliko su moranje, zbog onoga što pred vlast u Crnoj Gori postavlja Brisel, kao jedan od uslova članstva u EU Kojičić je kazao da je to sam vrh političke agende Vlade.

"Ne da vjerujem, nego postoji snažna argumentacija da je danas Vlada jedna od naprednijih i najprogresivnijih Vlada, u smislu mjera i kreiranja politike. Sasvim sigurno je da politička volja postoji, ali ono što je možda još izraženije u Crnoj Gori je to da postoji jedna uspješna priča, kada je u pitanju LGBT tematika. Uspjeli smo da postignemo da jedna globalna priča stanuje u Crnoj Gori, na jednak način na koji stanuje danas u Los Anđelesu ili u Torontu", zaključuje Kojičić u razgovoru za RSE.

Galerija

Bonus video: