Slučaj Lazaret: Čije to interese štiti ministar finansija?

Upravni sud je prihvatio tužbu Zaštitnika državnih interesa i zaključio da je Popovićeva transakcija nezakonita
2 komentar(a)
Lazaret, Foto: Slavica Kosić
Lazaret, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 16.08.2014. 18:57h

Nevladina organizacija “Južni Jadran” pozdravila je stav Upravnog suda da je prodaja nekadašnjeg turističkog kompleksa “Lazaret” u Meljinama nezakonita.

Oni su pozvali tužilaštvo da će pokrenuti istragu o privatizaciji bivšeg turističkog preduzeća, koje je firma “Carine” Čedomira Popovića kupila za 500.000 eura, pa samo jedan njegov objekat (Lazaret) prodala za 12 miliona.

“Bilo bi korisno da nakon 14 godina javnost sazna ko godinama blokira istragu vezanu za poslovanje i privatizaciju preduzeća 'Južni Jadran'. Nemoguće da tužilaštvo i policija ne prate medije i da ih javne izjave u kojima se iznose osnovane sumnje da su izvršena krivična djela ne interesuju”, piše u saopštenju bivših manjinskih akcionara, sada aktivista NVO.

Oni su saglasni sa stavom suda da vlasnik “Carina” Čedo Popović kupujući akcije nije platio realnu cijenu. Interesantno je, tvrdi se, da se Ministarstvo finansija godinama stavlja na stranu Popovića.

“Za početak dovoljno je samo provjeriti tokove novca bar za ovih 12 miliona. Problem će se otvoriti jer po ugovoru sklopljenom kod notara Genadij Borisov objekat i zemljište kupio kao savjestan kupac i niko ga nije upozorio da u zoni Morskog dobra može biti samo korisnik! Postavlja se pitanje ko stoji iza Popovića i čime je zaslužio da mu se pokloni ovoliko društveno bogatstvo,” saopšteno je iz NVO.

Upravni sud je prihvatio tužbu Zaštitnika državnih interesa i zaključio da je Popovićeva transakcija nezakonita, jer je on bio korisnik, a država vlasnik zemljiša gdje je kompleks “Lazaret".

Bonus video: