Ljeto u Tivtu: Kontrasti crnogorskog Monaka

Porto Montenegro je promijenio imidž grada, ali je neshvatljivo da ni približno taj nivo nije prenijet makar u najbližu okolinu marine
106 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2014. 14:01h

Gužva na moru, plažama, cestama, aerodromu, u trgovinama, na korzou... Tako izgleda Tivat u špicu sezone. Nakon juna i jula kada je posjeta bila za procenat-dva ispod prošlogodišnje, početak avgusta donio je ogroman talas turista. U najmanjem bokeljskom gradu trenutno boravi 3.843 zvanično prijavljena gosta, što je za 17 odsto bolja posjeta nego u isto vrijeme prošle godine. U hotelima odmaraju 842 gosta, privatnom smještaju njih 2.779, dok je u kampovima 77 kampera.

“Imamo redove turista pred našim turist-biroima koji traže smještaj. Sve što imamo registrovano od kapaciteta je puno“, kaže direktorica Turističke organizacije Bernarda Moškov.

„Privatni smještaj, ako ga uopšte više slobodnog ima, košta od 8 do 10 eura za ležaj u sobama, do 25-45 eura u apartmanima“, dodaje portparolka TO Tamara Petković. Ona je sa svojim kolegama gotovo svakodnevno angažovana i večernjim satima na brojnim feštama, koncertima, gastro večerima, koje TO Tivat stalno priređuje, animirajući i zabavljajući posjetioce “crnogorskog Monaka“.

A u Porto Montenegru zbog kojeg je Tivat i stekao taj naziv, slobodnog veza nema, dok je i većina stanova u tom turističkom naselju ispunjena. Na odmor su došli njihovi bogati vlasnici iz cjelog svijeta. Uz Kotor gdje dolaze kruzeri, Tivat je najkosmopolitskija tačka Crne Gore - na svakom ćošku Porto Montenegra, ali i centra Tivta čuje se strani jezik, a u vidnom polju stalno su Azijati, Arapi, Evropljani, Amerikanci...

„Sjajno je ovdje, predivna zemlja i fascinantna priroda, ljudi su ljubazni i nasmijani, a cijene su vrlo pristupačne. Porto Montenegro je definitivno jedna od najboljih marina u kojima je boravio naš brod“, uz osmjeh kaže 21-godišnja Britanka Sara, hostesa na jednoj od megajahti. Smeta joj, kaže, to što su je promjenljivi meteo uslovi ovog ljeta češće podsjećali na domovinu nego na Mediteran, kao i to što je Tivat, taj „presladak mali gradić“, prepun gradilišta koje ni prisustvo turista ne zaustavlja.

Naša sagovornica pritom je mislila na tivatski „Skadar na Bojani“, odnosno gradsku rivu i šetališe Pine, koje je nakon višemjesečne rekonstrukcije, u nezavršenom stanju dočekalo ljeto. Gradske rasvjete ovdje još nema, na sve strane još su građevinski materijal i alat, a tek povremeno i ležernim tempom po par radnika nikšićkog “Erlanga“, ne žureći, stavlja po kvadrat-dva novih kamenih ploča na još nepopločanom dijelu rive.

“Ovo je skandal! U Tivat dolazim već 20-ak godina, pamtim ga onako malog i neuređenog još iz ranih devedesetih i svjedok sam velikim promjenama na bolje koje se ovdje dešavaju u zadnjih nekoliko godina. Porto Montenegro je potpuno promijenio imidž ovog grada, ali je neshvatljivo da gradski oci nisu u stanju da ni približno taj nivo prenesu makar u najbližu okolinu marine“, priča Novosađanka Tamara Đukić, koja u Tivtu ima vikendicu.

Upravo je nesvakidašnji kontrast između ultraskupog luksuza i perfektne usluge koju Porto Montenegro pruža, te “ostatka“ grada u kojem se može naći ponuda dostupna džepu platežno mnogo manje sposobnih gostiju osnovno obilježje Tivta. Tako se u gradu može ljetovati u zastarjelom socrealističkom hotelu sa dvije zvjezdice, koji je pun turista iz regiona, ali i u ultraluksuznom “Regent Porto Montenegru”, gdje će oni dubokog džepa imati identičan osjećaj internacionalnog prestiža i “ušuškanosti” u otmenost.

Kao da su na Baliju, Singapuru, Berlinu ili nekoj drugoj od samo osam destinacija na svijetu na kojima radi brend “Regent”.

Džet-set u Porto Montenegru

Po svemu jedinstveni ambijent bazena Lido Mar u Porto Montenegru ovog ljeta je mjesto opuštanja pored vode tokom dana, uz izvrsna jela restorana Lido Pranzo, koktele i izuzetan odabir muzike. Prvi put od ove sezone tu se dešavaju jedinstvene zabave od zalaska sunca do kasno u noć u klubu Scaramanga. Od sredine juna, ovo mjesto okuplja domaći i svjetski džet-set četvrtkom, petkom i subotom na najekskluzivnijim tematskim večerima na obali Mediterana.

Kao u Felinijevim flmovima medjutim, samo pola kilometra vazdušne linije dalje, na Seljanovu pravi vašar i sve najgore što on nosi – na prljavoj i neuređenoj ledini, uz narodnjake i lampione, ovdje svake večeri radi oronuli luna-park “Hollywood”, koji je došao iz Pirota.

A na Pinama i dalje uveče nelegalni prodavci svakojakih džidža-bidža maltretiraju šetače. Jedan od njih prodaje svjetleće kineske igračkice sa propelerom koje ispaljuje lastikom u nebo, uz opasnost da neka od njih odleti „preko ograde“ i padne na glavu nekog od posjetilaca Porto Montenegra.

U Krašićima grabež za komadić plaže koju tajkuni prisvajaju

Preko puta grada, u Krašićima, najvećoj “vikendaškoj spavaonici” na našem primorju, vri kao u košnici. Turisti se grabe za komadić plaže i pristup moru sa više crnogorskih, srpskih i ruskih tajkuna koji su na samoj obali, ispod puta za Rose, izgradili “vile” i privatizovali javno dobro – more i obalu.

Ovdje povremeno ima i problema sa kanalizacijom ili sa nestancima struje, kada se pokaže drugo lice naše “gostoprimljivosti”:

“Prije neki dan nestala je struja pa sam otišao u lokalni maloprodajni objekat sa ljubaznom molbom, kao redovna mušterija, da mi ispeku, po ustaljenoj cijeni od 1,5 eura po kilogramu, već pripremljeni roštilj - meso. Poslije nesuvisle opaske da roba nije kupljena kod njih, izvesna ženska osoba hoće da mi izađe u susret za 10 eura po kilogramu mesa. Razmišljaju li trgovci koji to čine kakav to utisak ostavlja na turiste i njihov doživljaj ove destinacije”, požalio se “Vijestima” Beograđanin Dušan Milutinović. Njegove utiske dijeli i većina mještana koje trgovci i ugostitelji jednako “deru” cijenama svega i svačega, a pogotovo hrane.

Galerija

Bonus video: