Protest na Žabljaku zbog planirane gradnje restorana kod Crnog jezera

Stijepović je kazao da je neko "nasrnuo na Crno jezero i pokušava da ga pretvori u baru i prekine njegovu egzistenciju"
292 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2014. 18:36h

Više desetina turista i građana Žabljak protestovalo je zbog planiranja gradnje restorana na obali Crnog jezera.

Protest su organizovali NVO "Centar za razvoj Durmitora", uz podršku kolega iz pljevaljskih "Amnesti" i "Grin yut".

Direktor NVO "Centar za razvoj Durmitora" Darko Stijepović je kazao da je neko "nasrnuo na Crno jezero i pokušava da ga pretvori u baru i prekine njegovu egzistenciju".

"Želimo to spriječiti kao što smo prije deset godina sačuvali da drugi dragocjeni nacionalni resurs, Tara, ostane bara. Crna Gora je Deklaracijom o Crnoj Gori kao ekološkoj državi stekla veliki ugled i značajnu moralnu i političku poziciju što obavezuje i na usvajanje svjetskih standarda ponašanja. Tako je i u postupcima gradnje. Moraju se uvažavati principi zaštite životne sredine, transparentnost, vladavina prava i učešće javnosti. Ovdje je to izostalo" kazao je Stijepović.

On je dodao da je Crno jezero srce Nacionalnog parka "Durmitor" i da uživa najstrožiju zaštitu u nacionalnom sistemu zaštite prirode.

Stijepović je dodao da je ovo jezero rezervat prirode i prva zona zaštite koja dozvoljava najlimitiranije korišćenje atrakcija Crnog jezera.

"Iako je gradnja na jezeru isključena ovih dana su iz Nacionalnih parkova Crne Gore, neometano od nadležnih, odlučili da na obali jezera izgradi restoran sa apart prostorima u potkrovlju. U javnosti se ni jednom nije pojavila slika budućeg restorana. Projekat smo vidjeli ali nam nije dozvoljeno da ga fotokopiramo. Prema onom što znamo objekat će imati dva sprata i biće izgrađen od betonskih blokova, sa demit fasadom i krovom od bitumenske šindre".

Budući izgled restorana, Foto: NTOCG

"Zakon dozvoljava izgradnju onakvog objekta kakav je bio prije požara, a novokomponovani po svemu odstupa od toga. Ružnim fasadama ličiće na bunker i u stvari je prepakovana verzija predloga koji je odbijen prije tri godine", kaže Stijepović.

On je dodao da nije planirana kanalizaciona mreža niti je definisan tretman otpadnih voda iako su nedaleko odatle reni bunarovi iz kojih se Žabljak snadbijeva vodom za piće.

Stijepović je istakao da nije urađena studija ekološke opravdanosti.

"Probijanje novih puteva i parkinga, nova odlagališta smeća ostavljena su improvizacija koja nije ušla u projekat izgradnje nezakonite mehane jer je po koncepciji restoran masovne ishrane. On ni po čemu ne reflektuje tradiciju durmitorskog graditeljstva drvetom, ne pokazuje originalnost ovog prostora i to što će imati obilježja menze potpuna je suprotnost prethodnom objektu i vodi obezličenju koncepta koji teži originalnosti i autentičnosti", kaže Stijepović.

Prema njegovim riječima na obali Crnog jezera postoje još tri neprikladna i neautentična objekta "čija gradnja pokazuje tendenciju urbanističkog nereda i propasti".

"A restoran koji se svakog trenutka može pretvoriti u motel od ledničkog jezera može napraviti baru ili ribnjak", dodao je Stijepović.

Galerija

Bonus video: