U subotu u Nikšiću druge QR igre: Potraga za "blagom" na 10 lokacija

Pobjednik takmičenja prvi koji pronađe sve QR kodove i žiriju donese formular sa kontrolnim riječima po redosljedu i fotografije svakog koda
105 pregleda 0 komentar(a)
QR kod, October games, Foto: Milika Leković
QR kod, October games, Foto: Milika Leković
Ažurirano: 15.08.2014. 18:32h

Sjutra će u Nikšiću, tačno u podne, biti organizovane druge QR games igre na kojima mogu učestvovati svi punoljetni građani Crne Gore koji imaju tzv. pametne telefone sa aplikacijom za čitanje QR kodova i spremni su da izdvoje pet eura za prijavu.

QR games igre organizuje NVO “Zeleni tranzistor”, a podršku im pruža i Dejan Janjušević, prošlogodišnji organizator takmičenja.

Cilj takmičenja je pronaći deset QR kodova koji su skriveni na isto toliko lokacija, a za one koji dobro ne poznaju Nikšić obezbijeđena je mapa grada.

Svaki QR kod sadrži zagonetku koja predstavlja trag koji vodi do narednog koda, a lokaciju prvog takmičari će dobiti na startu, kod spomenika kralju Nikoli.

“Da biste pronašli sve QR kodove dozvoljeno je da šetate, brzo hodate, trčite, vozite bicikl, automobil, helikopter ali ne i avion. Dozvoljeno je da u rješavanju zagonetki koristite Google ili neki drugi pretraživač, zovete prijatelja ili pitate prolaznike za pomoć”, poručuju organizatori.

Pobjednik takmičenja biće onaj učesnik ili ekipa koja pronađe sve QR kodove i žiriju donese formular sa kontrolnim riječima upisanim po redosljedu i fotografije svakog koda.

Na žurci, koja će se nakon takmičenja održati u lokalu “Tunjel”, biće proglašeni pobjednici kojima će biti dodijeljene nagrade. Prošlogodišnji pobjednici, Nikšićani Nemanja Kalpačina i Radan Božović, su za skoro tri sata pronašli sve sakrivene QR kodove.

QR kodovi su matrični dvodimenzionalni bar-kodovi koje je 1994. godine kreirala japanska korporacija Denso-Wave.

QR je akronim od Quick Response (brz odziv), pošto je izumitelj namjeravao da se sadržaj izuzetno brzo dekodira.

Prvenstveno je korišćen za praćenje djelova u proizvodnji vozila, dok se danas koristi u mnogo širem kontekstu.

Korisnici koji imaju mobilni telefon sa kamerom i instaliranim softverom mogu da skeniraju sliku QR koda, koja će uključiti Internet pregledač i odvesti korisnika na ugrađenu veb adresu. Ovakav čin povezivanja poznat je kao hiperveza fizičkog svijeta. Korisnici takođe mogu da stvore i štampaju sopstvene QR kodove.

Bonus video: