Nastavljena rekonstrukcija Nacionalne biblioteke na Cetinju

„Realizacijom tih radova zaokružiće se još jedan dio posla na renoviranju zgrada Biblioteke koje su, same po sebi, kulturna dobra crnogorske baštine“, rekla je direktorka NBCG
70 pregleda 1 komentar(a)
Knjige, Foto: Shutterstock
Knjige, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.08.2014. 17:32h

Rekonstrukcija prostorija Nacionalne biblioteke Crne Gore (NBCG) "Đurđe Crnojević" nastavljena je, a ukupna vrijednost projekta je oko 480 hiljada eura, saopšteno je iz te institucije.

NBCG se nalazi u prostorijama nekadašnjih poslanstava Italije i Francuske na Cetinju.

„U skladu sa kandidovanim investicionim projektima iz sredstava kapitalnog budžeta po Programu Cetinje grad kulture, ovih dana je nastavljena rekonstrukcija zgrada nekadašnjih poslanstava Italije i Francuske, a njena ukupna vrijednost je 472.806 eura“, navodi se u saopštenju.

Realizacijom investicije u vrijednosti od oko 138 hiljada eura, kako je najavljeno, biće sanirane prostorije podrumske etaže i kotlarnice.

Nastavlja se i sanacija krovnog pokrivača Depoa NBCG, a vrijednost tih radova je oko 72 hiljade eura, dok cijena izrade sigurnosnog sistema za odvod poplavnih voda iz podruma Depoa knjiga Biblioteke iznosi oko 48 hiljada.

„Pored navedenog, ove godine u NBCG će se početi i sa izradom projektne dokumentacije za rekonstrukciju Depoa knjiga u vrijednosti od 30 hiljada eura“, navodi se u saopštenju.

U okviru kapitalnih projekata, kako je najavljeno, biće realizovana i prva faza projekta uređenja parka NBCG.

Do kraja godine, planirana je i instalacija protivpožarnog sistema, signalizacije protivprovalne zaštite i instalaciju video nadzoru zgradi Francuskog poslanstva.

U tom objektu NBCG čuvaju se vrijedne zbirke, kao što je Montenegrina, Stara i rijetka knjiga i legati.

Vrijednost tog projekta je, kako je saopšteno, preko 34 hiljade eura.

„Realizacijom tih radova zaokružiće se, za sada, još jedan dio posla na renoviranju zgrada Biblioteke koje su, same po sebi, kulturna dobra crnogorske baštine“, rekla je direktorka NBCG, Jelena Đurović.

Ona je istakla da će se realizacijom tih projekata stvoriti i bolji uslovi za zaštitu knjiga, novina, časopisa i ostale bibliotečke građe u skladu sa savremenim standardima što je, kako je navela, i osnovna misija NBCG.

Bonus video: